Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glödande kol orsakade stort kraftverkshaveri

/
  • Enligt Svenska Kraftnäts projektledare på Järpströmmen, Rikard Persson, var det troligtvis vinden som gjorde att glöd spreds och droppade ner på kablaget smälte och slog ut två av verkets tre transformatorer.Foto: elisabet rydell-jansson

En enkel kolning för att tina upp marken vid ett bygge på Järpströmmens kraftstation gick ordentligt snett. Glödande kol droppade ner och smälte kablar och ledningar så att två av verkets tre transformatorer slogs ut.

Annons

På Järpströmmens kraftverk i Järpbyn mellan Järpen och Bonäshamn pågår ombyggnad för att anpassa verket för Svenska Kraftnäts nya 400 kilovolt starka ledning, som ska ersätta nuvarande ledning på 275 kilovolt.

Projektet pågår för fullt och i måndags var en av Kraftnäts underentreprenörer sysselsatt med att bygga en kabelväg på området. Marken var genomfrusen och måste tinas vilket de gjorde med den mest effektiva metod som finns: att lägga på glödande kol.

Men något gick snett och kolningen förstörde de nedlagda kablarna. Följden bler att två av verkets tre transformatorer slogs ut.

– Det är ovanligt att något sådant här händer. Problemet var att kablarna hade smält ihop, säger Rikard Persson, som är projektledare för Svenska Kraftnät och leder ombyggnaden på kraftverket.

Han är noga med att påpeka att allmänheten inte drabbades av något strömavbrott på grund av haveriet.

Han vill heller inte gå med på att oklara instruktioner från Kraftnät skulle ha fått entreprenören att placera kolen på fel ställe, rakt ovanför kablarna, vilket en källa hävdat till LT.

– Nej, vi tror att vinden låg på mot kabelkanalen och då föll glöden ner till kablaget, säger Persson och tillägger att även det trälock som ligger ovanpå kabelkanalen kolade av glöden.

Han påpekar vidare att skyddsmekanismerna i systemet fungerade som de ska.

– Det är signaler i kablarna som går till transformatorerna. När kablarna smälte löste skyddsutrustningen ut och aggregaten ett och tre slogs ut.

Hela veckan har experter jobbat med att reparera och byta ut de nedsmälta ledningarna. Ett mödosamt jobb där det gäller att passa ihop rätt ledningar.

Det första aggregatet är nu åter i gång och Persson var i går hoppfull att få igång även det tredje inom några timmar.

Persson vill inte lasta någon för det inträffade utan anser att vinden var den utlösande faktorn.

– De skulle lägga ner en kabel i kanalen. Det var ju olyckligt att vinden drog mot trälocket och att locket självantände, säger han.

Mer läsning

Annons