Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam storsatsning ska ge en hållbar anläggning i Sylarna

/
  • Sliten fjällstation
  • Jens Edlund och Robbin Grönstedt (1a och 2a från vänster) arrangerar Åres Kapitalmarknadsdagar där Sylprojektet i går presenterades av Mattias Grapenfelt och Andreas Gyllenhammar (1:a och 2:a från höger). I mitten Peak Innovations VD Lars Lindqvist.

Svenska turistföreningens fjällstation i Sylarna är utsliten och måste bytas ut. Men den nya måste byggas på ett hållbart sätt. Det är bakgrunden till ett unikt samarbete mellan STF och Sweco som presenterades i Åre i går.

Annons

På Holiday Club i Åre är det just nu Kapitalmarknadsdagar, andra årgången av det forum som ska göra fjällbyn till Båstads motsvarighet på vintern. Den stora nyheten på öppningsdagen var STF:s och Swecos samsatsning på en ny, ekologiskt hållbar turistanläggning i Sylarna.

Mattias Grapenfelt, chef för STF:s mittregion, och Swecos miljöstrateg Andreas Gyllenhammar förklarar för LT hur utformningen av anläggningen ska ske. Ett helt nytt arbetssätt som aldrig prövats för någon annan turistanläggning i Sverige ska tillämpas.

Vad slutresultatet blir vet man i dag ingenting om.

Klart är att turismen blir allt viktigare för regionen och ur STF:s synpunkt ökar intresset allra mest för området kring Sylarna i västjämtska fjällen. Men dagens turister ställer helt nya krav på hållbarhet och ekologiskt tänk och det går inte fortsätta bygga som man gjort hittills.

– Det ska inte störa eller förstöra. Det kan bli så här, säger Grapenfelt och visar en bild av en tänkbar Sylaranläggning, helt övertäckt av snö.

Arbetsmetoden kallas Designdialog och bygger på att alla intressenter – samebyar, markägare, STF-medlemmar, forskare, länsstyrelse – ska bolla idéer tillsammans i en serie workshops ledda av två arkitekter från Malmö.

Syftet är att stimulera till kreativ process.

– I stället för att komma in senare då det enda som finns att göra är att stoppa ska de vara med och aktivt bidra, säger Gyllenhammar.

Den första workshopen hölls i onsdags och tre till ska hållas med några veckors mellanrum under våren.

– Det är inte meningen att det ska bli någon långbänk, säger Gyllenhammar.

Mattias Grapenfelt sammanfattar det så här:

– Nu gör vi något på ett helt nytt sätt. Vi vill skapa något unikt i hållbarhetens tecken.

Jens Edlund och Robbin Grönstedt, arrangörerna bakom Kapitalmarknadsdagarna, tycker satsningen är jättespännande. Hela idén är som klippt och skuren att presenteras just här, menar Edlund. Det kommer att krävas finansiering, både av offentliga och privata medel för det och viktiga kontakter kan knytas här.

Kapitalmarknadsdagarna fortsätter i dag med bland annat Skistars VD Mats Årjes bland talarna.

Mer läsning

Annons