Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal dom löste problemet – men väcker förundran

/
  • Det var den här enkla formuleringen om ”nödiga arbeten”, i den gamla domen från 1942, som legat i länsstyrelsens ärendeakt hela tiden, som i ett vips raderade ut alla de frågetecken och reservationer kring IVF:s byggnationer i Burvattnet som Länsstyrelsen tidigare hade.

På fredagseftermiddagen träffades representanter för IVF och Länsstyrelsens rennäringsenhet för att reda ut oklarheterna kring Burvattenbygget.

Annons

När de reste sig från mötet var ärendet löst. Länsstyrelsen ansåg inte längre att något fel begåtts. Det var bara för IVF att fortsätta bygga.

Med tanke på hur länge ärendet legat öppet och obeslutat på Länsstyrelsen gick det nu i rasande fart. Tidigare på dagen hade man på IVF över telefon hävdat att de hade ett ”dispositionsavtal” som gav dem rätt att bygga på statens mark. Båda parter skulle gräva fram sina kopior av avtalet och jämföra på mötet.

– Men något sådant avtal hittade vi inte, säger Bertil Hedman, som fått hoppa in och ta över ärendet på Länsstyrelsens rennäringsenhet sedan hans efterträdare slutat.

Däremot fann man nu en vattendom från 1942 som säger att Vattenregleringsföretagen har rätt att bygga i princip vad de anser ”nödigt” vid sina tre dammar utmed Långan: Korsvattnet, Mjölkvattnet och Burvattnet. Det står ordagrant:

”Kungl Maj:t finner i framställningen gott medgiva att, för utförande av de för ifrågavarande regleringsföretags nödiga arbetena må tagas i anspråk därför erforderlig mark inom renbeteslanden under följande villkor.”

Villkoren handlar om att IVF ska förebygga och ersätta samerna för uppkomna skador och även betala för fornlämningsinventering eller andra intressanta vetenskapliga undersökningar som kan behöva göras.

Krångligare än så tycks det inte ha varit.

– Det här papperet låg redan i akten, säger Bertil Hedman.

Därmed ska det ärende som legat öppet på Länsstyrelsen i över ett år i princip vara avslutat även om Hedman säger att han nog vill studera domen och dess förarbeten lite närmare innan han skriver själva beslutet. Men han kan inte se att IVF har gjort något fel.

Vattenregleringsföretagens högste chef Anders Lindh ringer också tillbaka till LT för att berätta nyheten om den funna domen. Han låter sprudlande glad.

– Det är väldigt generöst på den tiden måste jag ju säga, här kan man bygga hur mycket som helst, säger han och skrattar.

Inom samebyn reagerar man med häpen förundran.

– Det här kan aldrig hålla, det måste ju prövas i högre instans, säger tidigare ordföranden Jan Persson.

Han känner till domen i fråga eftersom samebyn i tidigare sammanhang försökt hänvisa till just de villkor som nämns för att arbetena ska få utföras, nämligen att Vattenregleringsföretagen ”skall tillika utgiva ersättning för dylik skada eller olägenhet, som direkt eller indirekt uppstått för lapparna eller deras renskötsel eller å renbeteslanden eller i övrigt”.

– Men då fick vi veta att den domen inte gällde längre, den var överspelad, säger Jan Persson.

Mer läsning

Annons