Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoleplaner fick hård kritik av Duvedsföräldrar

/
  • Duvedsborna överöste kommunalrådet Eva Hellstrand med frågor men tyckte att hon gav luddiga svar. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Förälder Patrick Rosenberg krävde raka svar av Eva Hellstrand varför hon rekommenderat friskola i Duved när tjänstemännens yttrande beskrev följderna för kommunen som mycket negativa.
  • Fyrabarnsförälder Kari Palmelind i Duved höll inte med om att Eva Hellstrand och Alliansen inte äger frågan om friskoleetablering i Duved. Tag ert ansvar!, uppmanade hon politikerna.

Åres politiska ledning fick det hett om öronen på måndagskvällens möte i Duved när upprörda föräldrar krävde svar på varför de förespråkar en friskola i Duved trots att tjänstemännen kommit fram till att en sådan etablering vore förödande för hela kommunen.

– Ta ert ansvar och sluta skyll i från er, var uppmaningen från åhörarna.

Annons

Mötet ingick i kommunledningens pågående turné om budgeten och skulle egentligen handla om allt möjligt. Men redan från början styrdes diskussionen in på det som fått cirka 300 personer att skriva på protestlistor de senaste dagarna: frågan om friskoleetablering i Duved.

Det började genast slå gnistor och det ena upprörda meningsutbytet avlöste det andra när föräldrarna försökte ställa politikerna mot väggen.

Kärnfrågan som de ville ha svar på var varför Alliansen i sitt yttrande till Skolinspektionen puffat för en friskola i Duved, trots att deras egna tjänstemän funnit att en etablering skulle få stora negativa konsekvenser för hela kommunen.

Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) försökte tona ner betydelsen av Alliansens yttrande. Det var inte de som ägde frågan utan det gjorde först och främst Skolinspektionen, som beslutar om en friskola får etableras.

I andra hand var det Prolympia, som avgör om de ska starta verksamhet i Duved eller ej.

Slutligen var det Duvedsföräldrarna själva, som måste anmäla sina barn till friskolan för att den överhuvudtaget ska bli av.

I slutändan var det alltså inte hon utan föräldrarna själva som hade makten i sin hand, menade Hellstrand.

Men det köpte inte föräldrarna eftersom Prolympia varit så tydliga med att de inte tänkte gå emot kommunen och starta någon friskola mot kommunens vilja. Hade kommunen sagt nej från början skulle frågan ha varit ur världen, precis som i Järpen, menade de.

Hellstrand höll inte med. Kommunen var ju tvungen att vikta förslagen – Duved eller Järpen – mot varandra. De måste förklara för Skolinspektionen hur fullständigt förödande en friskola i Järpen skulle bli. Det skulle rasera hela kommunens mödosamma skolstrukturarbete.

– Men jag tror att i Duved skulle det kunna gå, sade Hellstrand.

– Hur kan du säga det efter att ha läst tjänstemännens yttrande, undrade flerbarnsförälder Patrick Rosenberg, som också ville veta hur Alliansen egentligen resonerade:

– Bortsett från att ni är ideologiskt för friskolor, varför anser ni att en friskola i Duved skulle vara bättre (än dagens kommunala skola)?

Men det var en fråga som förblev obesvarad.

Mer läsning

Annons