Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotar Åre för Eniro

/
  • Jan Ole Kjellesvig och Halvor Lindrupsen fotar varje gata i Åre, Duved och Björnen med 360-graderskameror. Resultatet ska snart finnas på eniro.se. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Intervju i 25-gradig kyla var en ny upplevelse för Eniro enligt Jan Ole Kjellesvig och Halvor Lindrupsen, som på måndagen hann med att fota hela Duved och Åre. Tidigare har de fotat i Sälen.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Om någon undrat varför det kör omkring en liten bil med en massa kameror på taket i Åre så är det företaget Eniro som är ute och gatufotar.

Annons

Mikael Martinsson, produktchef för Eniros kartor, berättar att Åre ska ingå i deras karttjänst Gatuvy på internet, en tjänst som hittills begränsats till städer.

– Vi har lanserat det i Stockholm, Göteborg, Malmö och några andra städer. Men någonstans är Åre en stor turistmagnet, det är ju många som åker dit, speciellt den här årstiden.

Så i tre dagar kör Jan Ole Kjellesvig och Halvor Lindrupsen runt i Åre, Duved och Björnen och fotar allting längs med gatorna med 360-graderskameror.

LT:s utsända träffar dem vid Åre skola efter en lyckad första dag med perfekt väder.

– Fast det kan jag säga att det är första gången som Eniro intervjuas i sådan här kyla, säger Jan Ole, som kommer från Oslo.

Ute är det minus 25, men kamerorna sitter på ett stativ på taket och sköts via dator inifrån bilen. Så de behöver inte förfrysa fingrarna.

– Kamerorna fotar allt längs vägen medan vi kör, klick klick klick, säger Halvor.

Åre och Sälen är de enda mindre orter som får gatuvytjänsten. Enligt Mikael Martinsson är syftet med tjänsten att underlätta för folk att planera, i det här fallet sin vintersemester.

Mer läsning

Annons