Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt instabilt snöläge – flera ras i Åre

/
  • Laviner som släpper från olika snölager komplicerar bedömningen av lavinläget i Åre för lavinexpert Mårten Johansson. Just nu går inte säga hur länge den höjda lavinrisken består, säger han.

Lavinfaran är betydande i Åre just nu. På fredagen utlöstes flera laviner, varav två av skidåkare, som båda klarade sig undan utan skador. Läget är svårbedömt och lavinexpert Mårten Johansson kan inte säga hur länge den förhöjda rasrisken består.

Annons

LT skrev förra veckan om Fjällsäkerhetsrådets nya lavinprognoser som sträcker sig över flera dagar. Den första för Åreskutan och Snasahögarna släpptes så sent som i torsdags och gäller till och med söndag.

För lavinexpert Mårten Johansson i Åre blev fredagens laviner en klar bekräftelse på att han och Fjällsäkerhetsrådet varit rätt ute i sin första prognos. På fredagsmorgonen utlöste en ensam åkare en relativt stor lavin ovanför Tottskogen i Åres östra skidområde. Åkaren klarade sig undan utan skador och ingen stor räddningsaktion krävdes.

Senare på dagen utlöste en annan skidåkare en ny lavin; även där gick det bra.

Förutom dessa åkarutlösta ras, utlöstes flera andra av skidpatrullen som var ute och lavinsprängde. Men hur rasen uppkom har, enligt Johansson, inte så stor betydelse i detta sammanhang.

– Om ingen hade sprängt dem hade de säkert blivit utlösta av någon skidåkare, säger Johansson.

Det viktiga är att få en träffsäker prognos och i går hade Mårten Johansson hoppats kunna ge exakt besked om hur länge rasrisken kommer att bestå. Men det kan han inte, trots att han var ute hela dagen och grävde och undersökte snölagren.

– Problemet är att jag vet fortfarande inte exakt för att lavinerna gick på olika lager.

Lite förenklat ligger ett nysnölager överst, en isskorpa i mitten och ett annat äldre snölager under. De flesta av fredagens laviner, inklusive den ovanför Tottskogen, gick på nysnölagret.

– Hade det varit så för alla då hade problemet varit borta i morgon, då hade vi kunnat avfärda det här direkt, säger Johansson.

Men den andra skidåkarutlösta lavinen och några av sprängningarna gick på det gamla instabila lagret, under isskorpan.

– Det är det som gör läget så svårbedömt. Det är egentligen millimeters skillnad men för min del är det stor skillnad, säger Johansson, som alltså inte kan ge någon exakt bild av hur länge det instabila läget fortsätter.

Hans råd är därför att fortsätta undvika sydväst- och nordvästsluttningar, precis som prognosen säger.

– Det har släppt hela väggar, till exempel i Östra ravin, säger han.

Mer läsning

Annons