Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt fallande priser på bostadsrätter i Åre

/
  • Dählie Diplomat i Åre. När köpekontrakt skrevs här samtidigt för 44 lyxiga bostadsrättslägenheter sommaren 2007, så  blev det en ordentlig puckel i försäljningskurvan. Dessa köp spökar fortfarande i statistiken.
  • En massiv nyproduktion har påverkat statistiken i Åre. Nästan alla bostadsrättslägenheter som sålts de senaste två åren har varit nyproduktion, som de här nybyggda husen på Kallströms lägda.
  • Dählie Diplomat i Åre. När köpekontrakt skrevs här samtidigt för 44 lyxiga bostadsrättslägenheter sommaren 2007, så  blev det en ordentlig puckel i försäljningskurvan. Dessa köp spökar fortfarande i statistiken.
  • Det mesta av nyproduktionen i Åre på 2000-talet har varit lyxiga borätter, som sålts för Stockholmspriser. Skyline Åre var med och ledde vägen.
  • Tottbacken –  också här är det Stockholmspriser som gäller på bostadsrätterna. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elsabet Rydell-Jansson

Priserna på borätter i Åre fortsätter att sjunka drastiskt enligt statistik från Mäklarförbundet. Den senaste mätningen visar en prisnedgång på 29 procent i Åre. Det är värst i hela Sverige.

Annons
Vid förra mätningen i september hade Åre kommun en prisnedgång på minus 26 procent, anmärkningsvärt mycket redan då. Men när LT i en artikel den 18 september använde ordet "prisras" fick vi mothugg av en av förbundets egna mäklare, Jan Loberg på Mäklarhuset i Åre.
Enligt Loberg är Åre alldeles för litet och säreget för att få fram en rättvisande statistik. Det spretar helt enkelt för mycket. Dessutom visar statistiken bara priser på sålda objekt, vilka kan variera stort beroende på läge och utseende.
Som exempel pekade han på en dramatisk puckel på statistikkurvan sommaren 2007 då köpekontrakt skrevs för 44 högexklusiva lägenheter i Dähliehuset Diplomat i Åre. LT kontaktade då Mäklarsamfundet för att få en opartisk analys av statistiken.
- Vi hade faktiskt tänkt titta på det här själva, sade utredare Claudia Wörmann, som höll med Loberg om att det kunde bli missvisande om man läste statistiken rakt av utan att känna till Åres förutsättningar. Hon hänvisade oss till Anders Hallberg, som arbetar med statistiken för Mäklarstatistik.se.
Hallberg instämmer i att Åre är speciellt, det är litet men har ändå Stockholmspriser, främst i bykärnan men också på sina håll i Björnen. I Åredalens ytterområden, Undersåker och Duved, sjunker priserna radikalt.
Anders Hallberg lovade titta närmare på fenomenet Åre. För att få en korrekt bild koncentrerade han sig på Åredalen och tog inte med övriga kommundelar. När han var klar hörde han av sig:
- Jag tror jag kommit fram till en förklaring varför det ser ut som det gör.
Siffran minus 26 procent fick man genom att jämföra juni, juli, augusti 2008 med samma period året innan.
- I augusti 2007 så såldes det hela 44 lägenheter i de här Dähliehusen. Medelvärdet för dem blev 37 500 kronor per kvadratmeter. Tog man med alla sålda borätter under perioden blev medelvärdet 37 000 kronor.
För övriga 25 bostadsrätter som såldes under samma period, augusti 2007, var medelvärdet ungefär 27 000-28 000 kronor per kvadratmeter. Det är ungefär 25 procent lägre än vad de övriga såldes för under den månaden.
- Så i stället för minus 26 procent borde det kanske ha stått minus 16-18 procent. För juni-augusti 2007 var trots allt en ganska stark period även i övrigt, påpekar Hallberg.
Att Dähliehusen kom in i klump som de gjorde påverkade alltså statistiken, men perioden var stark även i övrigt.
Det som komplicerar Åres statistik är, enligt Hallberg, att det säljs så mycket nyproduktion. Men det har nu stannat av.
- Senaste månaden har det egentligen inte sålts någon nyproduktion alls. Under perioden oktober 2007 fram till mars 2008 så såldes en del nyproduktion men inte alls i samma omfattning som augusti 2007.
- Nu har allt kanske redan byggts och man har sålt iväg det. Det är en förklaring till att det ser ut som det gör.
Kan man se att priserna går ner?
- Jag kan säga så här. Om man bortser från nyproduktionen som såldes under augusti 2007 så fick jag fram ett värde för den perioden på runt 29 000 kronor per kvadratmeter. Räknar man så är det fortfarande en nergång på 16-17 procent. Men den är inte lika kraftig.
En annan faktor är att marknaden i Åre är väldigt begränsad när det inte säljs nyproduktion. Nu senaste perioden har det sålts 21 objekt.
- Så även om man rensar bort extremvärden blir det ganska slagigt.
I fredags kom alltså nya siffror som bekräftar den nedgående trenden. Åre har faktiskt den största nedgången i hela landet. Rekordsiffran på minus 26 procent från september har nu i oktober blivit minus 29 procent. Men Anders Hallgren säger att det i princip inte ändrar någonting.
- Dählieförsäljningen i augusti 2007 ingår fortfarande i perioden och påverkar siffrorna. Men om ett par månader kommer vi bort från det, säger Anders Hallgren.

Mer läsning

Annons