Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande instabilt snöläge på Åreskutan

/
 • Oscar Almgren, som till vardags jobbar på skidanläggningen Stranda i Norge, kollar sin GPS och för in mätresultat. Även om det är utbildning noteras alla resultat och blir till användning i lavinprognoserna.
 • Lavinexpert Mårten Johansson, till vänster, kollar så eleven Oscar Almgren gör rätt, och det gör han. De är inga nybörjare utan högt kvalificerade fjällpersoner, säger Mårten om sina elever.
 • Mathias Magnusson, som bor i Åre och har eget guideföretag, skriver ner mätresultaten, så gott det går i stormen och fukten som bildas när snön yr.
 • Mathias Magnusson skär ut stora snöblock för att kunna undersöka snölagren. Det visar sig att ett äldre snölager, bestående av stora kristaller, är bekymmersamt.
 • Lavinexpert Mårten Johansson är känd över hela fjället som ”Lavin-Mårten”. På söndagen var han och hans elever praktiskt taget ensamma ovan trädgränsen när alla högre liftar stängdes på grund av storm.
 • Mårten Johansson basar på Åre lavincenter och skriver också Fjällsäkerhetsrådets nya flerdagars lavinprognoser för Åreområdet.
 • Mathias Magnusson antecknar mätresultaten, inte det enklaste i rådande väderläge.
 • Nysnön förflyttar sig med rasande fart över fjällsluttningarna.
 • Det var inte lätt att upptäcka Mårten Johansson och hans tre elever på fjällsluttningen.
 • Ett fantastiskt panorama över västjämtska fjällvärlden bredde ut sig från Rödkullen men trots att Åre nu är fullt av sportlovsfirare kunde nästan ingen njuta av det. De högre liftarna var alla stängda på grund av stormen.
 • Mårten Johansson lämnar rapport om läget till Skistars pistör Jonas Björklund, som kom till LT:s undsättning när liftarna stängde.

Några lätta tappningar med handen på snön och hela alltet kollapsar. Lavinexpert Mårten Johansson och hans elever behöver inte anstränga sig för att demonstrera för LT hur instabil snön är på Åreskutan just nu.

– Inte bra, och det kommer att fortsätta ett tag, säger Mårten Johansson.

Annons

Det är söndag förmiddag och LT:s utsända ska träffa Mårten Johansson på fjället nordöst om Rödkullen, där han är ute med tre blivande lavintekniker och undersöker snöläget.

– Ta liften upp, du ser oss, men du får gå en bit, säger Mårten.

Men vädret försämras snabbt och i Rödkullen har liftarna just stängt, det blåser för mycket. Skistarpersonalen är dock tillmötesgående, alla känner "Lavin-Mårten". Pistören Jonas Björklund bjuder på skotertransport.

Det där med ”gå en bit” visar sig vara dagens underdrift. Uppe vid Rödkullen berg får vi leta tills vi ser lavingänget, som inte är större än myror en bra bit ovanför Bräckebäckstjärnarna vid Worldcupleden. Och som det blåser.

– Det har tilltagit stadigt i två timmar, säger Mårten när vi kommer fram.

Anledningen till att de valt den här sydvästbranten är just blåsten. Här ser man tydligt hur nysnön flyttar på sig – och hur oerhört fort det går. Snön tar sig in överallt, och ombildas till besvärlig fukt i våra ansikten på nolltid.

Det är examensdag för Mårtens tre elever Mathias Magnusson, Kicki Lundström och Oscar Almgren. Sedan i tisdags har de gått hans avancerade utbildning för redan högkvalificerade fjällmänniskor. Men detta är ingen konstlad kurs. Uppgifterna de får fram registreras och kommer till stor nytta i nästa lavinriskprognos.

Nu står de i varsin utgrävd box, mäter med olika instrument och antecknar, så gott det går, på små block.

På fjället finns inte en människa så långt man kan se.

– Det är bara vi som är galna nog att ge oss ut i sådant här väder, säger Mårten.

Mathias Magnusson är guide med egen firma i Åre, brukar guida toppturer och har således mycket fjällvana. Han har lärt sig massor under veckan, men kursen är verkligen inget för veklingar.

– Varje kväll när man kommer hem är man som en zombie, säger han.

Han och Mårten gör en test för att mäta hur instabil snön är. De skär försiktigt ut ett snöblock på alla sidor utom botten. Sedan tappar Mattias med handen ovanpå. Fem lätta tappningar och blocket lossnar. Svårare än så var det inte att få snön i rörelse.

Så här kan en hel sluttning släppa.

– Det blir som en dominoeffekt, säger Mårten och visar konsistensen på det äldre snölagret som släppte: grovkorniga kristaller.

Det är detta som oroat lavinexpertisen de senaste dagarna. Nysnön flyttar sig visserligen snabbt men är lättare att bedöma och kommer att stabilisera sig ganska snabbt. Således sänktes i går den dagsaktuella lavinrisken i Åre från en trea till en tvåa på SLAO:s riskskala.

Problemet är att den nya snön lägger sig ovanpå det instabila lagret längre ner. Då blir det svårare att komma åt de svaga punkterna där laviner kan utlösas.

Det problemet kommer att bestå veckan ut, förutspår lavinprognosen.

Mer läsning

Annons