Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första skatelägret för tjejer i Åre

/
  • Lotta Helgesdotter, 36, gör sig reda att droppa över rampkanten, under uppsikt av ledare Marlene Gröning, till vänster.Foto: Elisabet Rydell-JansonMan blir ganska mör av det här, säger skatingcoach Malin Sjödin, till höger, som tar en välbehövd luftgitarrpaus med eleverna. Minna Sjöberg dokumenterar med kameran.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Millie Ekenstam, 10 år, från Åre lär sig grunderna - som att stå på brädan och göra flips. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Ida Östensson demonstrerar drops-tekniken på rampen, det ser lätt ut när hon gör det tycker tjejerna.
  • Lokalenföreståndare Minna Sjöberg, till vänster, är jätteglad över att ha kommit i kontakt med Ida Östensson så att lägret kunde bli av. Ida är känd i skatingkretsar för sina insatser för tjejskating.
  • Åretjejen Clara Engman, 14, tränar på rampen.
  • Det är lite gruvsamt på rampen, speciellt om man är nybörjare.
  • Det underlättar med en stor skyddsmadrass när man ska lära sig ”drops” från rampkanterna. Foto: Elisabet Rydell-Janson

På skateboardramperna regerar killarna medan tjejer – om de ens vågar sig dit – har svårare att hävda sig. Det vill man ändra på i Åre, där ett första skateläger för tjejer hölls i helgen. Nu hoppas man på en fortsättning.

Annons

– Det är svårt att hitta fritidsaktiviteter speciellt för tjejer, säger Minna Sjöberg, som är föreståndare på Åres ungdomsgård Lokalen och ansvarig för den gångna helgens tjejskatingläger. Hon ser ett tydligt behov: ett 15-tal tjejer anmälde sig till lägret direkt. Sedan var det fullt.

Deltagarna kom från Duved i väst till Östersund i öst. De allra flesta var dock från Åretrakten. Med sin utmärkta skateboardramp var Lokalen självklar plats, särskilt som blött väder inte uppmuntrade till utomhusskating. Dessutom fick de låna fritids lokaler intill till övernattning.

Deltagarna varierar i ålder från 8 till 36 och både den äldsta och den yngsta är från en och samma familj: Lotta Helgesdotter, 36, tog med döttrarna Moa, 8, och Lina, 11, och åkte hit från Rödön. De kallar sig nybörjare, fast inte helt.

– Jag åkte skateboard när jag var ung. Men det är 24 år sedan, säger Lotta, som först såglite tveksam ut. Men efter ett tag på rampen började hon bli varm i kläderna.

En del hårda törnar blev det förstås – detta var inget för ömtåliga.

Med så många på rampen var det också rätt trångt, påpekade Marlene Gröning, 20, ledare på lägret tillsammans med Ida Östensson från Umeå. Marlenes kompis Malin Sjödin var med som coach.

Ida Östensson är ett välkänt namn i tjejskatingkretsar och Minna Sjöberg är väldigt glad över att ha kommit i kontakt med henne, via Vuxenskolan. Annars hade inte lägret blivit av. Ida är praktiskt taget ensam om att åka runt och anordna den här typen av tjejläger. Syftet är att lära och uppmuntra tjejer att åka skateboard, ta för sig på ramperna och ha roligt.

Mer läsning

Annons