Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandlingar om Frönäsudden uppe på fullmäktiges bord igen

/
  • Frönäsudden med den renoverade banvaktsstugan och förrådet som ingår om Åre kommun köper fastigheten av Banverket.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Frönäsudden är inte bara ett omtyckt strövområde med renoverade byggnader, vacker utsikt och attraktivt sjöläge. Här finns också ett antal fornlämningar, inklusive flera gravhögar i området närmast kameran.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • wBanvaktsfastigheten var först utdömd och skulle rivas på grund av närheten till banvallen. Istället renoverades den och hyrdes ut till en chef. Vid köp får kommunen överta även hyresgästen.Foto: Elisabet Rydell-Janson

För fem år sedan blev det folkstorm i Åre när dåvarande kommunledningen ville köpa Frönäsudden och sälja den vidare till en hyresgäst. Efter tre misslyckade försök som slutade i återremiss lades planerna på hyllan. Nu är ärendet tillbaka för nytt beslut.

Annons

Så varför just nu?

– Det där har varit ett litet dåligt samvete jag har haft, förklarar kommunchefen Gunnar Hedberg när LT ställer frågan.

Efter midsommar slutar han efter drygt 15 år som kommunchef i Åre. Innan dess vill han få undan ogjorda saker. Dessutom har politikerna stött på, säger han.

När ärendet senast var uppe i kommunfullmäktige 2004 blev det alltså återremiss. Frågan går då tillbaka till tjänstemännen för ny beredning och ska sedan skickas till politikerna för nytt beslut.

Men här blev det alltså liggande. Efter påstötning från politikerna har Banverket och kommunen återupptagit förhandlingarna och ett förslag till nytt köpekontrakt finns redan för kommunstyrelsen att ta ställning till på torsdag.

I sak innebär det nya kontraktet att Åre kommun köper merparten av Frönäsudden av Banverket. Det handlar totalt om cirka 25000 kvadratmeter tomtmark på fastigheten Björnänge 3:10 som Banverket är villig att sälja för 700000 kronor.

I köpet ingår den renoverade banvaktstugan med förråd, jordkällare och 1200 kvadratmeter tomtmark, alltså den del som Banverket i dag hyr ut till en före detta Jernhusenanställd. Köpet innebär att kommunen tar över hyresgästen, vars kontrakt går ut hösten 2013. Därefter kan det sägas upp, eller förnyas.

Syftet med affären sägs den här gången vara att ge allmänheten tillgång till Frönäsuddens grönområde och de fornlämningar som finns där. Dessutom talas det om att på nytt utreda möjligheten till en gång- och cykelväg genom området.

Gunnar Hedberg vill dock avdramatisera frågan. Inget nytt har skett sedan ärendet sist var uppe, parterna har helt enkelt dammat av det förra kontraktet. Och enda orsaken att det tas upp är att det blev återremitterat förra gången i kommunfullmäktige.

Så det är egentligen en formalitet, en slags ordningsfråga?

– Det måste ju tillbaka till fullmäktige eftersom det är återremitterat. På så vis är det en ordningsfråga, men vad det finns för uppfattning hos politikerna om det här i dag det vet jag inte, säger Gunnar Hedberg.

Mer läsning

Annons