Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag hade skulder på 7,5 miljoner kronor

Betalningsmoralen i ett företag i Västjämtland har inte varit den bästa. Totalt har bolaget samlat på sig 195 betalningsanmärkningar på sammanlagt över 7,5 miljoner kronor.

Annons

Företaget är i VVS-branschen och har verkat i Västjämtland i ett antal år. Nyligen inkom en betalningsanmärkning för en summa på drygt 1 600 kronor för sent betald vägtrafikskatt.

Men det var bara toppen på isberget. Sammanlagt har bolaget 195 anmälningar mot sig för sena betalningar. Totalt handlar det om mer än 7,5 miljoner kronor som inte betalts eller betalats sent.

Detta är mer än bolagets hela nettoomsättning som uppgick till 7,1 miljoner kronor enligt årsredovisningen för 2007, som är den senaste som lämnats in. Redan då var det stora svarta moln på himlen: Revisorn konstaterade då att hela kapitalet var förverkat.

Då ska man enligt aktiebolagslagen upprätta en kontrollbalansräkning inom 8 månader men det hade man inte gjort. Internkontrollen var dålig och behövde förbättras, ansåg revisorn.

Inte mycket bättre ser det ut i bolagets dotterbolag, som för dagen har 26 registrerade betalningsanmärkningar enligt Svensk Handelstidning Justitia. Där har man förvisso lämnat in en årsredovisning för 2008.

Men ”den interna kontrollen har under året varit under all kritik,” skriver samme revisor, som även här konstaterar att hela det egna kapitalet förbrukats. Ingen kontrollbalansräkning har upprättats här heller och revisorn påpekar att han informerat bolagsledningen om vilka konsekvenser det kan få.

Han skriver vidare att dotterbolagets fastighet, värd cirka tre miljoner, är oförsäkrad och man inte gjort någon lagerinventering under året.

LT har talat med företagets VD som säger att anmärkningarna sträcker sig över lång tid och många skulder nu är betalda. I övrigt har han bett att få återkomma med kommentar senare.

Mer läsning

Annons