Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordringsägarna får tillbaka 27 procent

/

27 procent av pengarna. Det är vad de cirka 300 oprioriterade fordringsägarna kan vänta sig när rekonstruktionen av Copperhill Mountain Lodge AB i Åre nu närmar sig en ackordsuppgörelse. Undantaget är den störste fordringsägaren Evergreen som erbjuds 8,5 procent!

Annons

Den 12 november är det ackordssammanträde i tingsrätten i Östersund.

Då ska fordringsägarna bestämma om de kan gå med på den föreslagna ackordsuppgörelsen, som innebär att de allra flesta får en dryg fjärdedel, 27 procent, av sina pengar.

Undantaget är den avlidne huvudägaren Frans Scholtes bolag Evergreen NV, den allra största fordringsägaren med en oprioriterad fordran på 470 miljoner kronor, som får betydligt mindre, 8,5 procent av sina pengar.

Pengarna tas ur de medel rekonstruktören fått in genom att sälja tillgångarna i företaget Copperhill Mountain Lodge AB, alltså de 190 miljoner Stordalen betalat för hotellfastigheten och rörelsen, minus kostnader.

Det holländska bolag som hade en prioriterad fordran på 110 miljoner kronor i form av en pant bolaget tog ut i fastigheten har redan fått betalt. Nu ska alltså de 300 fordringsägarna dela på resten.

Rekonstruktören Mikael Kubu har skickat ut ackordsförslaget till alla fordringsägare och hittills har han inte fått några indikationer att förslaget på 27 procent kommer att avvisas. På sammanträdet kommer saken att avgöras via röstningsförfarande där det krävs att minst 75 procent av fordringsägarna går med på förslaget.

Skulle förslaget avvisas är den troliga utgången konkurs, men i dagsläget är det inget som får Kubu att tro att så skulle bli fallet.

Han tycker att rekonstruktionen har gått så pass bra som kunde förväntas med tanke på den knöliga resa som varit med händelser som ingen kunnat förutse, som till exempel 54-årige Scholtes hastiga insjuknande och död i somras.

Kubu beklagar att det inte gick få mer pengar till fordringsägarna.

– Men marknaden ville inte betala mer och då var det inget att göra, säger Kubu, som däremot understryker att affären knappast kunde ha blivit bättre för Åres del.

Anledningen är att Stordalen avser att driva Copperhill som hotell och inte omforma det till bostadsrätter, vilket alla övriga intressenter hade för avsikt att göra.

Mer läsning

Annons