Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Mattmar vill köpa skolan av kommunen

Mattmarföräldrar hoppas kunna rädda Mattmars skola genom att köpa skolfastigheten och på så vis sänka kommunens kostnader. Åres kommunledning ställer sig inte kallsinnig till förslaget.

Annons

Nu har parterna träffats och startat en dialog.

–Vi är försiktigt optimistiska, det har inte blivit blankt nej ännu, säger Malin Bergkvist.

Hon är representant för föräldragruppen som i tisdags träffade kommunalrådet Eva Hellstrand (C), skolpolitiker Leif Nord (M) och kommunchef Per Eric Magnusson för att diskutera affären.

Eva Hellstrand ser inga ideologiska problem med en sådan lösning.

– Vi har ju sålt skolor på andra ställen, som i Ånn och Huså, säger hon.

Föräldragruppen ska nu förses med allt relevant underlag för att kunna bilda sig en uppfattning om vad affären skulle kosta dem.

– Så det går ju framåt på något vis, säger Malin Bergqvist.

Är det ekonomiskt möjligt för er att köpa skolan?

– Det är ju väldigt mycket ”om” hela tiden. De vill ju sälja skolan till bokfört värde som är 1,4 miljoner kronor. Men där ingår lärarbostaden, som är såld och ska räknas bort.

Malin Bergqvist säger att priset är ett dilemma. Föräldrarna vill naturligtvis få ner det så mycket som möjligt, men eftersom hela tanken är att rädda kvar skolan genom att göra det billigare för kommunen att driva den så kan man inte gå för lågt.

Utöver köpesumman kommer det att krävas en del investeringar för att förbättra fastigheten. Men Malin Bergqvist tror ändå att affären kan halvera kommunens hyra.

I dag betalar kommunen cirka 40000 kronor i månaden i hyra till Årehus för skollokalerna i Mattmar. Efter de beräkningar de gjort hittills tror föräldrarna att hyran kan sänkas till 20000 kronor per månad om de köper skolfastigheten.

Men det är inte meningen att någon ska gå in och satsa sina egna privata pengar, tanken är istället att starta en ekonomisk förening.

Hur stor del av Mattmars föräldrar är med på det här förslaget?

Malin Bergqvist säger att det är just precis det man vill ta reda på.

Därför kallar man bybor och intresserade till stormöte i Mattmar på måndag den 2 november.

Men redan nu vet hon att det finns ett stort engagemang även utanför den grupp föräldrar som har barn i skolan.

Mer läsning

Annons