Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar bildar nytt parti i Järpen

/
  • Jörgen Encke, närmast kameran, och Maria Kjellström är provisoriska språkrör i partiet, som ska heta Västjämtlands Väl. Båda kommer från Järpen där de är starkt engagerade i frågan om skolflytten till Mörsil.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommun kan få ett nytt parti i tid till nästa val. Idén till Västjämtlands Väl kläcktes för tre veckor sedan av Järpenföräldrar engagerade i skolfrågorna och har sedan vuxit sig allt starkare.

Annons


Redan har man fått in de 50 namnunderskrifter som behövs för att få ansöka om att bilda partiet hos Länsstyrelsen.

– Det gjorde vi på några dagar. Vi har fått en enorm respons och har redan ett 30-tal aktiva, säger Jörgen Encke, 39, som äger OKQ8 i Järpen och tillsammans med 37-åriga Maria Kjellström, från Ekoturismföreningen i Järpen, fungerar som partiets tillfälliga språkrör fram till det första riktiga medlemsmötet.

Det är missnöje med de etablerade partierna och deras sätt att driva Åre kommun som fått människor att enas kring bildandet av ett nytt parti. På så vis är det ett genuint missnöjesparti:

– Det vi har märkt är att de partier som finns i dag inte fungerar som de ska, man missar det här med demokratin och förankringen hos folket, säger Jörgen Encke, som varit aktiv i Åremoderaterna och alltså har egen erfarenhet av systemet.

Det nya partiet ska ha demokratiska principer, vara öppet mot medborgarna och varken tillhöra något block eller ha partipiska. Vidare ska politikerna ha tillgång till grupper av sakkunniga inom olika områden, så att de förstår vilka beslut de verkligen tar.

Encke förnekar inte att han och Maria Kjellström profilerat sig starkt i skolfrågorna och motståndet mot Mörsilflytten i Järpen. Ändå hävdar han att det inte kommer att bli något enfrågeparti. Och alla 30-talet aktiva kommer absolut inte från Järpen.

– Nej vi har folk från Storlien, Duved, Åre, Kall och Bydalen och nu pratar vi med folk i Hallen, säger Encke och tillägger att namnet, Västjämtlands Väl, är valt för att visa att det handlar om hela kommunen. Det har varit väl mycket fokus på Åre de senaste åren, tycker Encke.

De håller nu på att sätta sig in i vad som behövs för att bilda partiet för att så småningom inbjuda till stort möte. För att undvika fallgropar har de kontaktat företrädare för andra uppstickarpartier, som Rättvis Demokrati i Strömsund och Bergspartiet i Berg.

– Ett problem de beskrev var att de vann platser som de sedan inte kunde fylla och att många senare hoppade av. Så vill vi inte att det ska bli, säger Encke.

Mer läsning

Annons