Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällstig blev bilväg

En fjällstig i känsligt Natura 2000-område gjordes om till bilväg för att kraftledningsarbetet i Västjämtland skulle kunna fortsätta. Marken hade redan djupa sår från entreprenörens framfart på otjälad mark i höstas.

Annons

Stigen går över myrmarker i området Tväråvallen och Lillhammaren mellan Enafors och Enkroken. I vintras användes den som tillfällig vinterväg för att nå ledningsbygget.

Men när tunga maskiner skulle ner från fjället efter påsk var snösmältningen i full gång. Då sågs ingen annan råd än att göra om den till en grusad bilväg. Beslutet togs i samråd mellan Kraftnät, entreprenören Eltel och länsstyrelsen.

Vägen går från E14 mellan Enafors och Enkroken utmed Enan upp till ledningsgatan.

Som LT redan berättat är kraftledningsbygget nu ännu mer försenat. Det handlar, enligt Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg, främst om de sista 12 kilometrarna fram till norska gränsen som inte blir klara i år.

– Där är det otänkbart att göra något när det inte är tjälad mark så det måste göras nästa vinter, säger Odenberg.

Samtidigt är det annat som måste göras på sommaren, som där nya ledningen korsar den gamla.

– Då måste strömmen stängas av. Det kan man inte göra på vintern därför att då behövs elen. Men på sommaren kan man göra ett avbrott, säger Odenberg och sammanfattar:

– Nu i sommar kommer man att jobba på vissa delsträckor, där de korsar varandra och sedan kommer man att fullborda det här nästa vinter.

Mer läsning

Annons