Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det någon skoterled i Ullådalen — egentligen…?

/
  • Nöjesåkning på skoter är vanligt förekommande i Ullådalen, trots att det råder skoterförbud. Håller man sig till leden riskerar man dock inte att stoppas av polis så länge det juridiska läget är oklart. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Skyltarna finns kvar och leden är välpreparerad.
  • På Väseks senaste skoterkarta för 2009 är skoterleden i Ullådalen borttagen. Men i verkligheten finns leden och kommer, enligt Väsek, att fortsätta med det tills Åre kommun beslutar om motsatsen.
  • Alldeles intill skoterleden som inte finns går skidspåret.
  • Här möts skidspår och skoterled.

Stor förvirring råder om skoterleden i Ullådalen, Åre som försvunnit från kartorna. Finns den eller finns den ej, det är frågan. Enligt skoterklubbarnas organisation Väsek finns den kvar, tills kommunen fattar ett beslut om motsatsen.

Annons

Förvirringen om Ullådalsleden tog fart i år sedan den tagits bort från de senaste kartorna över Västjämtlands snöskoterområde. Därmed menade kommunen att leden inte längre fanns. Men skyltar sitter kvar och nya har tillkommit och den som besöker Ullådalen en sportlovsdag behöver inte vänta länge på skoterljud längs leden.

Leden är väl preparerad och används flitigt. Här går nöjestrafik och nyttotrafik om vart annat och ingen beter sig som om det vore förbud.

Närpolischefen i Järpen, Matts Nilsson har också uppfattningen att leden är borttagen. Men han tycker att läget är väldigt oklart. Så oklart att när polisen sätter upp kontroll i Ullådalen så tänker de helt enkelt undvika problemet.

– Vi tänker inte stoppa folk på leden, säger Matts Nilsson.

Istället koncentrerar de sig på buskörningen och rattonykterheten de misstänker finns i dalen och på fjällsluttningarna, utanför leden.

För i Ullådalen är det skoterförbud, det är polisen säker på.

Från Åre kommun har det varit svårt att få klara besked om leden sedan planingenjören för skoterfrågor, Micael Fredriksson, nyligen slutat.

En som däremot vet besked är Väseks, Västjämtlands skoterområde ekonomisk förenings, ordförande Sixten Persson.

Som gammal kommunpolitiker kan han ledens historia. När skoterförbudsområdet skapades i början av 1990-talet krävde markägarna en led genom Ullådalen. Senare krävde de att leden skulle bort.

– Men eftersom det inte fanns någon huvudman för leden togs den bara bort från kartan, säger Persson.

Det viktiga i sammanhanget, enligt Persson, är att Länsstyrelsen och Åre kommun i sina förbudsområdesbestämmelser sagt att det finns en led där.

– Så länge skoteråkarna kör exakt efter den gamla ledsträckningen kan man inte åtala dem. Leden finns ju där, säger Persson.

För att leden ska räknas som borttagen juridiskt krävs det således att Åre kommun fattar ett nytt beslut.

– Antingen måste kommunen fatta ett beslut om att det ska vara en led där eller så måste man ändra bestämmelserna, säger Persson.

Förra veckan diskuterade han frågorna med kommunens miljöchef Olle Wallgren och nya skoterhandläggaren Karen Estensson. Persson hoppas nu att kommunen ska börja genomföra intentionerna i den översiktsplan för skoter som antogs 2007.

Framför allt hoppas han att det blir samma regler i alla kommunens regleringsområden.

– Som det nu är är det ett sammelsurium utan like, säger han.

Sixten Persson tycker också att kommunen måste ta tag i den informationsbrist som råder om var man får och inte får köra skoter i Åre kommun.

– Bara kommunen får göra det. Egentligen skulle det räcka om man som i Härjedalen sätter upp skyltar vid kommungränserna om att det är förbudsområden i kommunen och att man ska söka information, säger Persson.

Mer läsning

Annons