Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fävikenkrog Sverigebäst på mat

/
  • Magnus Nilsson är köksmästare på Fäviken Magasinet som LT:s Elisabet Rydell-Janson besökte hösten 2008.
  • White guide utkommer årligen, den på bilden är från 08-09, och är en heltäckande kartläggning av det landets mest intressanta restauranger.

Årets matupplevelse finns enligt matguiden White guide hos en krog i Järpen.

En krog som enligt Mikael Mölstad på White guide tillhör de bästa i världen.

– Fäviken Magasinet står för ett helt unikt kök i Sverige idag, säger han.

Annons

Östersund har utnämnts till mathuvudstad för 2011. Nu fortsätter den jämtländska maten att fira framgångar.

Krogen Fäviken Magasinet i Järpen kammade hem ett av de tyngsta priserna när matrankinglistan White guides årliga ranking presenterades på måndagen på Grand Hotel i Stockholm.

Fäviken Magasinet under ledning av kökmästare Magnus Nilsson utsågs till Årets matupplevelse.

– Det är den restaurang i Sverige som tagit naturnära råvaror längst. De är helt unika när det gäller sättet att ta tillvara på råvaror idag, hyllar Mikael Mölstad och öser lovord över köksmästaren Magnus Nilsson.

– Han är ett föredöme i Sverige. Det är många krögare runt om i hela världen som är imponerade och ser upp till Magnus Nilsson och det han gjort med att använda naturnära råvaror. På det området är han ledande, säger Mikael Mölstad.

Juryns motivering lyder:

"För en makalös gastronomisk expedition – bakåt och framåt i traditioner, tekniker och en rik råvaruvärld alldeles runt knuten, den som varit nära gå förlorad fast den ännu till stor del är oupptäckt – och vars fortsättning lovar storverk."

Dessutom blev krogen en av elva restauranger i hela landet som fick det högsta betyget – "Internationell mästarklass".

– Vi anser att Fäviken tillhör de bästa restaurangerna i världen. Så bra är den, säger Mikael Mölstad.

Priset Årets restaurang delades mellan Frantzén/Lindeberg i Stockholm och Oaxen på Mörkö.

Köksmästaren Magnus Nilsson sitter och firar med ett glas champagne när LT ringer upp honom.

– Jag är väldigt nöjd såklart, jublar han.

Vad är grejen med Fäviken Magasinet?

– Vi jobbar väldigt mycket med våra råvaror och anpassar menyn efter årets gång. Så vissa delar av året har vi mycket vilt till exempel.

Vilken är din egen favoriträtt?

– Just nu är jag väldigt förtjust i en gammal mjölkko som vi köpt och sedan slaktat hos Jämtlandsgården. Den serverar vi på olika sätt just nu.

Mer läsning

Annons