Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bussresenärer efter ändringen

/
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Bussåkandet under vissa turer på Länstrafikens linje 157 mellan Duved-Åre-Järpen har minskat rejält sedan i fjol. En anledning tycks vara att turerna inte längre passar med folks arbetstider. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Att ändringarna i tidtabellen inte passar jobbpendlarna i exempelvis Duved syns tydligt i Länstrafikens egna siffror. På linje 157 mellan Duved och Järpen har antalet vanliga resenärer minskat med nästan en tredjedel sedan i fjol.

Annons

Ruth Ericsson, planerare på Länstrafiken, har för LT:s del tagit fram siffror på resandet på busslinje 157 (Duved-Åre-Järpen-Mörsil) under fyra höstveckor i år och jämfört med motsvarande siffror från 2008.

Siffrorna visar till att börja med att resandet bland icke-skolelever minskat på hela 157-linjen.

Ericsson har också tittat speciellt på vissa turer mellan Duved och Järpen, detta eftersom vi ville veta om det gick utläsa något om jobbpendlandet i det området.

Det visar sig att just precis där är nedgången extra kraftig. Antalet övriga resenärer, som ifjol var 1555, hade i år sjunkit till 1110, en minskning med 445.

Framförallt reser det färre personer tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.

– Relativt har vi tappat mest på turen från Duved klockan 6:35 (som förr gick 6:50) och den som går på oförändrad tid klockan 18:00, konstaterar Ericsson.

Samtidigt finns det turer som ökat, exempelvis den som gick 8:40 från Duved 2008 och nu går 8:30.

Den slutsats Ruth Ericsson drar är att de nya tiderna passar vissa sämre medan andra fått det bättre.

Ericsson är egentligen inte förvånad.

– Det här har vi ju påpekat för kommunen att det får den här konsekvensen. Man måste då välja, om man ska kunna ha den samordningen (med skolan), säger Ericsson.

Hon vill också understryka att det är ett begränsat material hon tittat på och att man nog inte bör dra för stora växlar av resultatet.

– Kanske behövs ytterligare analyser för att dra slutsatser, säger Ruth Ericsson.

0647-515 30

Mer läsning

Annons