Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabrik i Åre sålde bordsvatten trots säljförbud

/
  • Det var tomt på Vattenfabriken i Ullån, Åre i går och LT:s försök att nå ägaren var förgäves. Bolaget är nu polisanmält eftersom ägaren fortsatt sälja vatten trots förbud.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Vattenbolaget i Åre har inte levt upp till Livsmedels- verkets krav för naturligt mineralvatten. Trots flera försäljningsförbud och böteshot har bolaget fortsatt sälja vattnet. Nu har Åre kommun överlämnat ärendet till åklagare för åtals- prövning.

Annons

Vattenbolaget huserar i en vattenfabrik i Ullån, där de tappar certifierat naturligt mineralvatten ur Englandsvikens vattentäkt i Åresjön.

Enligt Åre kommuns miljöchef Olle Wallgren har bolaget haft svårt att leva upp till de nya strängare kraven som gäller för naturligt mineralvatten. Bland annat har provtagningsrutiner inte följts och vissa prover har varit otjänliga.

I våras gjorde Åre kommun en muntlig överenskommelse med ägaren om att han inte skulle släppa ut mer vatten på marknaden förrän bristerna hade åtgärdats. Den bröts enligt Wallgren redan på sommaren.

– Då konstaterade vi i samband med St Olavsloppet att det fanns vattenflaskor som han hade levererat. Då sade han att det var ett sponsoråtagande som han hade.

Under hösten gjorde Livsmedelsverket en revision av kommunens tillsyn av vattenfabriken. De kom upp och ville se vad kommunen hade gjort och vilka krav som ställts på vattenfabriken.

– Då fick vi en del kritik. De tyckte vi hade varit för släpphänta och inte gjort den uppföljning vi borde ha gjort, säger Wallgren.

Kommunen skärpte då sin tillsyn, samtidigt som vattenleveranserna fortsatte från fabriken. På nytt förbjöds ägaren att leverera vatten, nu med hot om vite på 50 000 kronor varje gång vatten levererades.

Strax därefter kom besked från Stockholms miljöförvaltning att de hade hittat och beslagtagit 180 flaskor i ett lager i Stockholm som företaget levererade utifrån.

– När vi fick kännedom om det så konstaterade vi att han har leverat vatten vid minst ett tillfälle. Då begärde vi hos Länsrätten att vitet på 50 000 kronor skulle dömas ut.

– Samtidigt lämnade vi över ärendet till åklagare för åtalsprövning.

Olle Wallgren ser allvarligt på ärendet.

– Det är en ganska så ovanlig åtgärd när man beslutar att förbjuda någon och dessutom begär utdömande av vite. Jag vet inte när vi tog till en sådan åtgärd sist mot en företagare i Åre kommun som håller på med livsmedel, säger Olle Wallgren.

LT har försökt nå Vattenbolagets ägare ett flertal gånger för en kommentar men inte lyckats.

Mer läsning

Annons