Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få ungdomar i Åre vill plugga vidare

/
  • Anna-Caren Sätherberg är orolig över att så få unga i Åre vill studera vidare efter gymnasiet. Åre tillhör här de sämsta i landet.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommun ligger i botten när det gäller andelen elever som studerar vidare efter gymnasiet, bara åtta av Sveriges 290 kommuner ligger sämre till enligt SKL:s mätning för 2009. Det oroar Åres Socialdemokrater som vill att kommunen agerar.

Annons

Sveriges kommuner och landsting, SKL, gör årliga jämförelser mellan kommunerna av hur många studerande som går vidare till universitet och högskolor efter gymnasiet. I 2009 års mätning ligger Åre extremt lågt; bara drygt 20 procent av alla ungdomar i Åre kommun går vidare till högre studier efter gymnasiet.

Det ger Åre plats nummer 282 bland landets 290 kommuner.

Åres Socialdemokrater är oroade och påpekar i en motion till kommunfullmäktige att med den höga ungdomsarbetslösheten som nu råder kommer kravet på utbildad personal bara att öka.

– Vi måste låta våra ungdomar få och ta chansen till högre utbildning, säger oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg.

Hennes förslag är att kommunen startar ett utvecklingsarbete för att uppmuntra ungdomarna till högre studier. Men insatserna måste sättas in tidigt eftersom cirka hälften av Åres elever går gymnasieutbildningar i andra kommuner. Man måste därför nå ut till dem tidigt, innan de lämnar kommunen, menar Sätherberg.

– Därför ska det göras redan på högstadiet, säger hon.

Mer läsning

Annons