Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusiv stugby planeras i Kall

Motorfolket bakom Kalls Auto Lodge vill utveckla Kall till en internationell rallyort. Men i Kalls World Rally Resort ska det inte bara finnas bilar utan även levande renar – åtminstone om planerna för den exklusiva stugbyn Reindeer valley – renarnas dal – blir av.

Annons

Åres kommunstyrelse ser positivt på satsningen och sade ja till detaljplanering i maj i år. Stadsarkitekt Björn Reuterswärd har sedan upprättat ett planprogram som gått ut på samråd till myndigheter och berörda sakägare, som har till den 4 september att tycka till.

Enligt programmet handlar det om en stugby med 50 exklusiva stugor, som ska ingå i ”World Rally Resort”, där autolodgen redan ingår.

Stugbyn Reindeer valley ska ligga ungefär 1500 meter öster om Kalls kyrkby, i ett skogsområde huvudsakligen norr om väg 366. Området är riksintressant för sina kulturvärden och ligger inom Njaarke samebys marker.

Markägare är Staffan Parmander, som också ansökt om att få planlägga området.

Tanken är att alla stugorna ska vara friliggande, ha utsikt över Kallsjön och stora tomter på 1500 kvadratmeter. Vid infarten till stugbyn vill exploatören bygga en receptionsbyggnad med parkering och helikopterplatta. Norrut mot Häggsjön ska det vara rekreationsområde. Där på ett inhägnat område på tomten och på delar av grannskiftet i väster, ska renar ströva omkring – därav namnet på hela satsningen.

Kommunen ställer sig som sagt positiv, men påpekar att det finns olösta problem; VA-frågan måste utredas och dagens kommunala anläggning saknar kapacitet att ta emot avlopp från den planerade stugbyn.

Mer läsning

Annons