Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Hellstrand: Vi kommer aldrig överens om vindkraften

/
  • Centerns Daniel Danielsson och Monica Henriksson röstade för återremiss och var nöjda med utgången. ”Det blev ju spännande i alla fall”, sade Danielsson efteråt.

Efter lång och känslosam debatt och en röstning som gick kors och tvärs över partigränserna beslutade Åres kommunfullmäktige att inte fatta något beslut om den starkt försenade översiktsplanen för vindkraft. I stället blev det återremiss.

Annons

– Vi kommer aldrig att komma överens om det här, konstaterade kommunalrådet Eva Hellstrand, som i debatten hade mest mothugg, inte från oppositionen utan ifrån sina egna Centerpartikamrater.

Hon var i går helt ensam om sin åsikt att obrutna fjäll har ett speciellt värde utöver de krasst ekonomiska, vilket hon också påtalade för partikollegan Åke Granlöv från Hallen.

– Jag trodde inte jag skulle behöva tala om det för en centerpartist, sade hon.

Granlöv hade ondgjort sig över alla miljoner kommunen skulle förlora om planen antogs och därmed uteslöt möjligheten till en stor vindpark på Middagsfjället.

Intresset var på topp, samer från Kalls sameby, företrädare för Fred Olsen och för JP Vind, bybor, media, tjänstemän, politiker i tjänst och icke i tjänst, alla satt bänkade för att höra vad beslutet skulle bli.

Inläggen var ofta känslosamma och långa. Ett av de längsta kom från Olle Olovsson (C), för dagen icke i tjänst, som förvisso berömde Harry Westermarks arbete med planen men starkt kritiserade dess innehåll.

– Jag är utomordentligt kritisk till hur den har processats fram, sade han.

Olovsson tyckte det var väldigt illa att man på ett så tidigt stadium exkluderat vindkraft på Middagsfjället och Tångböleflätet, särskilt med tanke på de cirka 140 personer som visat intresse för vindkraft i Tångböle under samrådet, utan att någon ändring gjorts i planen.

Innan debatten började hade ordförande Erik Arthur Egervärn (C) lagt fram grundreglerna: det gick inte yrka på några ändringar eftersom planen då skulle behöva ställas ut igen.

Så det fanns bara tre alternativ: anta, avslå eller återremittera planen.

Följden blev ett antal yrkanden på återremiss, men av helt olika skäl.

Centerns Daniel Danielssons skäl var att han inte ansåg sig ha något val, han var ju inte beredd att anta eller avslå.

– Åtta av tio Centerpartister står bakom det återremissyrkandet, tillade han sedan.

Det fick Thomas Hägg (S) att passa på:

– Det är intressant att höra den interna centerträtan i den här frågan. Däremot står jag fortfarande för planen, sade Hägg.

I slutändan blev det votering, 19 för återremiss och 19 emot, 1 avstod. Eftersom ordförande Egervärn med sin utslagsgivande röst röstade emot, blev det en så kallad minoritetsåterremiss.

Eva Hellstrand tolkade beslutet så här:

– Några vill grönmåla fjäll, några vill rödmåla hela kommunen. Nu får kommunstyrelsen hantera det.

På åhörarbänkarna såg många snopna ut. Det blev ju liksom inget beslut och nu blir det fortsatt ovisshet.

Men Daniel Danielsson var ganska nöjd.

– Det blev ju spännande i alla fall.

Mer läsning

Annons