Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Hellstrand: Det är Skolinspektionen som avgör

/
  • Eva Hellstrand håller fast vid ståndpunkten att en friskola vore bra för Duved. Det har inte hänt förr att ett stort friskoleföretag velat etablera sig i glesbygd, det vore intressant att se hur det går, menar hon.

Skolinspektionen bestämmer i friskolefrågan. Men vi vill ge dem en vink åt rätt håll. Det säger kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand, C, om alliansens beslut att tillåta friskola i Duved, en ståndpunkt som väckt stor förvåning i oppositionen såväl som bland medborgarna.

Annons

Eva Hellstrand tycker det är viktigt att se på frågan som en helhet.

– Det är ju inte vi som bestämmer utan det är helt och hållet Skolinspektionens beslut, säger hon och fortsätter:

– Då finns det fyra möjligheter: att de säger nej till bägge, att de säger ja till bägge, att de säger ja till Järpen.

– Och det fjärde är att de säger ja till Duved vilket är det alternativ som har störst möjlighet att fungera, säger Hellstrand.

En etablering i Järpen skulle däremot ge kommunen väldiga problem eftersom det rycker undan förutsättningarna för den skolstruktur som man jobbade så hårt för att tråckla ihop i kommunens centrala delar, Järpen och Mörsil.

Ett annat argument för Duved är läget, menar Hellstrand:

– Blir det en friskola måste det finnas kvar åtminstone en kommunal skola. Då är det bästa för kommunen att den ligger geografiskt centralt, alltså i Mörsil, säger Hellstrand.

Det är således för att ge Skolinspektionen en hint om hur kommunen vill ha det som alliansen pekar ut Duved som lämplig friskoleort.

– Det är jätteviktigt att vi ger den hinten, att vi pekar på vad som är mest möjligt att genomföra.

Hon medger att det finns väldigt många detaljer att diskutera, som exempelvis hur man ska hantera skolskjuts för barn i kommunens västra ytterområden som inte vill gå friskola och får orimliga resvägar på 9–10 mil, som kommunen då måste betala för.

Däremot ser hon inte Prolympias sportinriktning som något problem. Enligt vad hon förstått är skolan inte alls så specialinriktad på idrott att icke idrottsintresserade barn inte skulle platsa.

Eva Hellstrand tycker att Prolympias ansökan är spännande. Den är också banbrytande, vad hon vet är det första gången ett friskoleföretag ansöker om att få etablera sig i glesbygd på det här viset. Situationen blir alltså ny.

– Det skulle inte bli praktiskt genomförbart annars, säger hon.

Mer läsning

Annons