Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-komissionens ordförande får kritik från EU:s miljöbyrå

En 50-procentig minskning av utsläppen från växtgaser räcker inte för att den globala uppvärmningen inte ska stiga med två grader.

Annons

Det skriver generalsekreteraren för EU:s miljöbyrå, Jacqueline McGlade, och professor Johan Rockström som är chef för Stockholm Environment Institute.

I en opinionsartikel i Dagens Nyheter riktar de kritik mot EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso som de menar är ansvarslös när han hävdar att det går att åstadkomma en 50 procentig minskning fram till år 2050.

– Detta kommer inte att räcka och en sådan politik vilar inte heller på vetenskaplig grund, hävdar de båda kritikerna.

De ser positivt på att G 8-länderna nyligen kom överens om att den av människan orsakade globala uppvärmningen inte får överstiga två grader.

– Men den stora frågan är hur det ska nås, enligt Jacqueline McGlade och Johan Rockström.

– Jorden har redan värmts upp nästan en grad sedan industrialiseringen och vi har hittills släppt ut så mycket växthusgaser att vi troligen redan intecknat oss för en uppvärmning på två grader.

Överenskommelsen från G8-mötet är aktuell när EU:s miljö- och energiministrar samlas i Åre.

Men kritikerna ser det som ett ansvarslöst utspel att ge intryck av att det finns vetenskapligt stöd för att det skulle gå att stabilisera uppvärmningen till endast två grader.

– Det är att invagga mänskligheten i en falsk trygghet, enligt deras artikel.

Mer läsning

Annons