Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eriks maskin: En värsting på att slå gräs

/
  • Erik Hermansson beräknar att slå ungefär 2 000 hektar gräs i år. Kapaciteten är dock ännu större. ”Ofta uppstår      det en flaskhals i och med uppsamlandet. Min del av arbetet går i regel snabbt, men sedan är det svårt för de som följer efter att samla ihop gräset lika fort”, säger han. Foto: henrik Flygare
  • Tretton ton tung, 2,5 miljoner kronor i inköpspris. Slåtterkrossen innebär en stor investering för Erik Hermansson.

Erik Hermansson slår gräs åt länets lantbrukare. Till sin hjälp har han Norrlands största slåtterkross i sin ägo. Priset: drygt 2,5 miljoner kronor.

– Man måste våga satsa för att lyckas, säger han.

Annons

Tretton ton tung är det en rejäl pjäs som står uppställd på en bondgård i Såå, strax öster om Åre.

Bredvid den stora slåtterkrossen står Erik Hermansson från Ede i Offerdal, sedan två månader tillbaka ägare till maskinen.

Han slår gräs på entreprenad åt lantbrukare och har den här sommaren ett trettiotal kunder över hela Jämtland. Just den här veckan har han ett antal uppdrag i Åredalen.

– Det är högsäsong för mig just nu. Under sommaren jobbar jag mellan 12 och 15 timmar per dygn, säger han.

– Att slå gräs är extremt väderberoende så det gäller att vara beredd på att arbeta ständigt den här tiden på året.

Genom inköpet av slåtterkrossen, en investering på i runda slängar 2,5 miljoner, har Erik ökat arbetskapaciteten väsentligt.

– Jag räknar medatt slå ungefär 2 000 hektar i år, det är en fördubbling av det jag kunnat göra tidigare, säger han.

– Trots storleken på slåtterkrossen så är den smidigare och snabbare än mindre maskiner. Bland annat är det mycket lättare att vända med den här.

Erik Hermansson tycker sig märka att efterfrågan på hans tjänster ökat i och med inköpet – en anledning är att hans maskin är tämligen unik för regionen.

– Det är väl så att det gäller att vara först med en sådan här grej, det väcker intresse hos folk. Vad jag vet så kan det finnas en äldre modell i Umeåtrakten, annars tror jag att den nordligaste slåtterkrossen av den här storleken finns i Nyköping.

– Men att den kan utföra mer på kortare tid spelar så klart också in. Ekonomin är hårt pressad för många bönder och då vill man effektivisera så mycket som möjligt, det här är ett sätt att dra ned på kostnaderna.

För egen del räknar Erik med att slåtterkrossen betalat igen sig på sex års tid.

– Jag ser det här som ett prövoår och får utvärdera hur det har gått när årets säsong är över. Men man måste satsa för att se om det bär sig.

Rasten är slut, det är dags för Erik att rulla igång tretton ton jordbruksmaskin och fortsätta friserandet av Åredalens ängar.

Ännu återstår många timmar av arbetsdagen.

Mer läsning

Annons