Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eriks fynd – ett hotell som stått tomt i 40 år

/
  • – För mig är det viktigast att det gamla huset kommer att bevaras. Det är största orsaken till att jag köpte det, säger Erik Sätre från Frösön, som till vardags driver caféet på gamla tingshuset i Östersund.
  • På frågan om det spökar i huset säger Erik att han hört rykten, men att han själv inte upplevt något onaturligt. ”Det kan bero på att jag inte sovit över i hotellet än”, säger han.
  • Mattmars gamla hotell har stått tomt i 40 år.
  • I bröllopssviten står en fåtölj kvar.
  • Det finns stora fuktfläckar i taken i nästan alla rum. Här är stora salongen på övervåningen.
  • I köket står kopparkastrullerna kvar på spisen.
  • På dörrarna står rumsnumret kvar.
  • Det är spännande att gå omkring ett gammalt hotell som stått tomt i över 40 år.
  • – De här gamla skyltarna hittade jag i ett uthus här på gården, säger Erik Sätre.
  • På frågan om det spökar i huset säger Erik att han hört rykten, men att han själv inte upplevt något onaturligt. ”Det kan bero på att jag inte sovit över i hotellet än”, säger han.

– Ända sedan jag såg det gamla hotellet för första gången så visste jag att en dag ska jag köpa det. Förra året blev drömmen verklig och nu hoppas jag att det ska kunna renoveras till det skick det en gång var.

Annons

Det säger Erik Sätre från Frösön som köpt det gamla turisthotellet i Mattmar, där den sista gästen checkade ut för drygt 40 år sedan.

– Jag flyttade upp till Jämtland från Stockholm 1997 och har under åren här gjort många resor genom länet för att se och lära, berättar Erik, när vi åker från Östersund till Mattmar för att han ska få visa upp sitt eget ägandes hotell. Under bilturen berättar han hur det gick till när köpet blev av.

– Ett ställe som jag gärna besöker är Kretsloppshuset i Mörsil. Under en av resorna dit fick jag av en slump syn på hotellet i Mattmar, ett riktigt gammaldags kråkslott som stått tomt sedan i slutet av 60-talet. Jag föll pladask för det charmiga huset och tänkte att det skulle jag vilja äga.

Erik satte igång att undersöka vem som ägde huset och om det möjligen var till salu.

– Ägaren var beredd att sälja, men det var alldeles för dyrt för mig, berättar Erik, så affären fick anstå.

Efter något år hittade Erik en annons i tidningen om att det gamla hotellet skulle säljas på exekutiv auktion.

– Det var bara två spekulanter på huset och när jag bjöd 75000 kronor så blev hotellet mitt. Gissa om jag blev glad när jag fick hotellet till det fyndpriset!

När vi kommer fram till Mattmar så tar Erik fram nyckeln och vi går in i det anrika huset. Det känns mycket spännande att komma in i ett hus som stått obebott så länge. De flesta rummen står tomma utan möbler, men i det stora restaurangköket står vedspisarna kvar med sina kopparkastruller och man kan bara ana vilken värme som varit i köket när elden i alla spisarna brann, i motsats till de 20 minusgrader som nu var inomhus. I stora salen på övervåningen ligger en död fågel på golvet och i ett av hotellrummen står en enhjuling och väntar på att få komma ut. I taken syns stora fuktfläckar efter läckande yttertak och från väggarna har många tapeter släppt sitt grepp.

I bröllopssviten står en fåtölj kvar och det är det enda rummet som har ett eget tvättfat. Själva boytan är på 500 kvadratmeter och det syns att tiden inte varit nådig mot byggnaden. Erik säger att det känns som om huset skriker efter renovering.

Hotellet byggdes i slutet av 1800-talet och har 13 rum och två matsalar. Till hotellet finns också en bagarstuga och flera uthus.

– Jag får en mäktig, men samtidigt en lite sorgsen känsla när jag kommer in här och jag förstår att det krävs ett mastodontjobb att få hotellet i det skick som det en gång var, säger Erik. Samtidigt kan jag få användning av min utbildning som byggnadsingenjör när jag tar mig an uppgiften att börja restaurera huset.

– För mig är själva bevarandet av byggnaden det viktigaste. Inte att få igång någon hotellverksamhet för att kunna tjäna pengar. Jag förstår att det krävs stora resurser och tid för att varsamt rädda huset från ytterligare förfall.

Erik efterlyser också upplysningar om Mattmars gamla hotell. Det kan vara någon som kanske jobbat där i sin ungdom eller någon som vet mer om husets historia.

På frågan om hur hotellet kommer att se ut om tio år säger Erik att han själv funderat på det.

– Jag kan bara hoppas på att det är i samma skick då som det var när det byggdes en gång, det är i alla fall vad jag önskar mig.

På nyårsaftonen for Erik, hans sambo Kristina och sonen Astor till Mattmar och tände marschaller ända från stora vägen och upp mot hotellet. På gården ordnade de också en brasa och runt den satt familjen och hade picknick.

– Det var mest för att folket i byn skulle se att huset inte är alldeles övergivet. Många ropade gott nytt år till oss, säger Erik.

Mer läsning

Annons