Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörens förklaring: ”Vattnet tog slut”

/
  • Infrastrukturen har inte riktigt hunnit med när Åre Björnen byggts ut i rasande takt. Det blev tydligt på nyårsafton när de äldre stugområdena blev utan vatten i sex-sju timmar.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Vattnet räckte inte till. Det tog helt enkelt slut. Det är förklaringen till vad som hände på nyårsafton i Åre Björnen, då tusentals gäster och stugägare blev utan vatten i sex timmar.

Annons

Jan Karlsson äger Brattlands Åkeri som är Åre kommuns entreprenör för vattenförsörjningen i Åre Björnen. Han berättar att trycket på ledningarna på nyårseftermiddagen blev för stort. Så vad som hände var att vattnet tog slut i reservoarerna.

– Det var så in i bombens med folk och då räcker inte försörjningen, säger Karlsson, som hört sägas att det kan ha varit upp till 10 000 nyårsfirande människor i Björnen.

– Det är lika mycket som hela Åre kommuns normala befolkning. Du kan ju tänka dig själv på nyårsafton när allihop ska tvätta sig och göra sig i ordning samtidigt. Då räcker det inte helt enkelt.

Karlsson tror ändå det är ett övergående problem. När Åre kommun under hösten grävde ny avloppsledning till Björnen lade man också ner en ny vattenledning.

– Men den har de inte hunnit koppla in än, det lär de nog inte göra förrän till våren, säger han.

På nyårsdagen gick det däremot bra, säger Karlsson.

– Nu kommer vi att hålla en helt annan koll på reservoarerna där, då får man sätta in vattenbilar och köra, det gjorde vi redan i går, då satte vi för säkerhets skull in en vattenbil som körde från Åre upp till Björnen.

Med den fyllde man på en av upplagsbassängerna i området.

Men kunde ni inte ha gjort det på nyårsafton också, ni visste väl att det skulle bli mycket folk?

– Med facit i hand skulle man ha kunna gjort det, säger Karlsson men tillägger att det lika gärna kunde ha hänt inne i Åre.

Även Tegefjäll, väster om Åre, hade vattenproblem på nyårsafton sedan en pump gått sönder. Den lagades dock samma kväll.

Mer läsning

Annons