Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenören: Kritiken är obefogad

/
  • Kempebra jobb, man får vara ute mycket, tycker Erling Torsteinsen, som började jobba på bygget veckan före påsk.

– Orättvist, tycker Eltel- anställda som LT talar med om kritiken för mark- skadorna utmed den 7,5 mil långa kraftledningsgatan från Järpströmmen till norska gränsen.

Annons

Alla vi talar med säger ungefär samma sak. Deras åsikt i frågan kan sammanfattas så här:

– Det är klart att man måste få stöka till lite grand på ett så här stort bygge. Vi städar ju efter oss.

Där kraftledningsgatan korsar E14 nära Enafors ligger Upplag 13. Härifrån utgår de mindre helikoptrarna som alla har olika färger.

Här myllrar det av folk och maskiner i ett slags organiserat kaos och det ger en vink om vidden på det hela. Arbetsledare står och pratar med sina mannar - lutade över ritningar i bakändan på sina pickups. I bakgrunden lyfter Camille en stolpe på plats.

Strax intill E14 pågår finjusteringar på en nyligen rest stolpe. Arbetare lyfts upp i en skylift, andra hänger i stöttor. Längst upp på traversen, cirka 26 meter över marken balanserar Terje Nordhöy.

Inget anlag för svindel där.

Längre österut, vid Enafors, står ett annat lag och lastar bandvagnar och en grävmaskin på en tradare. De är klara här och ska flytta till nästa arbetsplats. Miljökritiken är larvig, tycker de. Skadorna läker ju.

– Kritiken är obefogad, säger Hans Lindblad, som är fast anställd hos Eltel och har jobbat med projektet sedan i höstas. Problemet, som han ser det, var de utländska jobbare som inte kunde läsa svenska skyltar och därför bara körde på. Men de skickades ju hem direkt.

I dag är väldigt många anställda norrmän. Alla LT pratar med har bara varit här kortare perioder.

Så varför jobbar de inte hemma, på den norska sidan?

– Där har de anställt kroater. De är billigare.

Mer läsning

Annons