Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiministrarna vill stoppa energislöseriet

/
  • Ordförandeskapet höll sin första presskonferens i går. Det handlade till stor del om behovet av energieffektivisering.   Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Ordförande Maud Olofsson och Jean-Paul Decaestecker, chef för sekretariatet, tycks trivas ihop. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Mötessalen med de specialimporterade möblerna; runda bordet är fyrkantigt och stolarna – åtministone för energiminstrarna – går  i orange.
  • Danmarks Conne Hedegaard och Efstathios Hamboullas från Cypern.

Det råder stor enighet bland EU:s energiministrar att man måste hitta bra program för att få till stånd en energieffektivisering i Europa. Det hävdade mötesordförande Maud Olofsson när ordförandeskapet kallade till en första presskonferens i Åre i går.

Annons

Under gårdagens mötessession låg en rapport av Stockholm Environment Institute om eko-effektiv ekonomi som underlag till diskussionerna. Den handlar om hur man kan energieffektivisera och samtidigt sänka kostnader. Bland annat föreslås:

 en global koldioxidskatt som är lika för alla

 konkreta miljömål för olika branscher och beräkning av vilka vinster energieffektivisering ger för samhället.

 mer pengar till forskning och särskild hjälp till u-länderna att minska deras utsläpp

Den ende svenske talaren, professor Sven Werner från Halmstads Universitet, gjorde uppenbarligen starkt intryck under mötet när han pekade på hur mycket energi som i dag slösas bort utan att komma till användning. För Maud Olofsson var det en skrämmande insikt att mer energi går till spillo än vad som används.

Nu gällde det att snabbt ta fram nya och bättre program för effektivisering för att minska på slöseriet.

Frågan ställdes hur stämningen varit under mötessessionen, hur ställde ministrarna sig exempelvis till att införa bindande mål och en global koldioxidskatt?

Svaret blev att ministrarna var väldigt engagerade i frågorna och vill jobba på att få resultat.

– Men om vi ska ha ett bindande mål, det är vi inte på det klara med. För oss är det absolut livsviktigt att hitta sätt att genomföra program för energieffektivisering, vi behöver se var vi ska investera och var vi kan uppnå goda resultat, sade Maud Olofsson.

Annars ägnades dagen åt utflykt till Buustamon där ministrarna togs på skogspromenad och fick sig en föreläsning om svenskt skogsbruk.

Under dagen anlände också miljöministrarna. Efter eftermiddagssessionen var det dags att besöka spårbilsmontern på torget och se invigningen av Jämtkrafts första laddningsstation för elbilar.

Mer läsning

Annons