Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En höjning på 5,8 procent väntar Årehus hyresgäster nästa år

Åres kommunala bostadsbolag Årehus får inte driften att gå ihop och kräver därför att få höja hyrorna med 5,8 procent nästa år. Det är högst i Norrland så långt, påpekar Hyresgästföreningen.

Annons

Enligt Årehus styrelseordförande Lena Kagart är det höjda taxor för fjärrvärmen som är huvudskälet till att Årehus inte får driften att gå ihop och därför tvingas kräva en hyreshöjning på nästan sex procent.

– Det bygger på de kostnadsökningar vi har, vi måste ju försöka få kompensation för det. Den stora skillnaden är fjärrvärmen, där Jämtkraft gör jättestora höjningar, säger hon.

Jämtkraft höjer fjärrvärmetaxan i två steg. För 2009 gjordes en höjning på tio procent och till nästa år aviseras en höjning på elva procent.

På frågan om hon tror det kommer att gå få acceptans för en så stor hyreshöjning svarar Kagart att man inte har så stort val. Den hyreshöjning på nära tre procent man fick igenom till 2009 har inte räckt och nu visar prognosen på ett förlustår för driften.

– Under en kort period kan vi dra ner på underhållet som är det enda man kan reglera i så fall. Men det är inte lyckligt, det känns som det redan är på låg nivå, säger Kagart.

Den 25 november ska Årehus sätta sig ner och förhandla om nästa års hyror med Hyresgästföreningen.

Deras förhandlare Hasse Dahl har inte hunnit sätta sig in i Årehus kalkyler än men till tidningen Hem och Hyra påpekar han att kravet känns väl högt.

– Det är ett av de högsta yrkandena i landet, säger Hasse Dahl.

Höjningskravet gäller de 280 lägenheter Årehus har kvar efter den stora utförsäljningen av 400 lägenheter till Akelius för tre år sedan.

Mer läsning

Annons