Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersatt VA-system stoppar byggen i Ottsjö

/

Häftiga regn fick avloppsvatten att svämma över på fem reningsverk samtidigt i Åre kommun. Det skrev LT om i går. Men kommunens VA-verk har även andra problem – i Ottsjö råder till och med byggstopp på grund av underkapacitet i ledningarna.

Annons

Åre kommun har helt enkelt inte hängt med när det gäller utbyggnad av det kommunala VA-systemet. Allra tydligast framgår det i Ottsjö där folk som velat bygga det senaste året nekats bygglov på grund av att det saknas kapacitet i det kommunala VA-verket.

Det bekräftar Olle Wallgren, som förutom sitt vanliga jobb som chef för miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen även hoppat in som tillförordnad kommunchef och teknisk chef i väntan på nye kommunchefen, som anländer från Lycksele i oktober.

– Ja, det stämmer, säger han. För ungefär ett år sedan sade tekniska kontoret ifrån att det inte gick släppa på fler. Och då måste vi säga nej till bygglov med hänvisning till att byggena inte kan anslutas till det kommunala avloppet.

Wallgren förklarar att det finns en beräkning på hur många fastigheter som ryms på varje reningsverk.

– Man mäter alltså flödet och det är det som nått till begränsningen där.

Problemet åtgärdas med så kallad relining av ledningarna. Man ser då över ledningarna och minskar inläckage, vilket ger ökad kapacitet.

– Jag tror att man håller på att se över detta och vi ska få besked någon gång i september hur många fler vi kan släppa på när det är klart.

Wallgren kan inte på rak arm säga exakt hur många bygglovsansökningar som fått avslag på grund av detta men enligt miljöinspektör Veronica Viström rör det sig om ett tiotal eller däromkring.

Att byggen inte blir av på grund av detta är naturligtvis allvarligt, menar Wallgren.

Vad beror det på? Är det pengar som saknas?

– Ja. Det har saknats pengar och man har inte haft tillräcklig framförhållning helt enkelt.

Det är bara i Ottsjö man tvingats säga nej till bygglov, men VA-systemet är känsligt för störningar över hela kommunen. Det visar om inte annat förra veckans regn som orsakade inläckage i ledningarna, varpå orenat avloppsvatten rann ut i sjöar och vattendrag, inte bara i Ottsjö utan även i Storlien, Undersåker, Järpen och Mörsil.

– Det är åtminstone fem ställen där det här myckna regnandet gjort att det har bräddat. Nu har vi begärt in uppgifter på hur mycket som rann ut. För det är inte acceptabelt, även om det regnar mycket ska det ju inte skölja ut orenat avloppsvatten i vattendragen, säger Wallgren, som väntar sig en skarp reaktion från länsstyrelsen.

Med tanke på alla anslutningsavgifter för VA som kommunen tagit in under de senaste fem–sex goda åren, borde det inte finnas gott om pengar att bygga ut och underhålla systemet?

– Det skulle du egentligen fråga den tekniske chefen om. Tyvärr är det just nu jag, men jag har inte den detaljkunskapen för att kunna gå in på de frågorna, säger Olle Wallgren.

Mer läsning

Annons