Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad el på Meråkerbanan – politikerna jublar på båda sidor gränsen

/

Redan nästa år kan arbetet med att elektrifiera Meråkerbanan, mellan Storlien och Trondheim, börja. Politiker på båda sidor gränsen jublar.

Annons

Nu har de borgerliga partierna som styr den norska regeringen beslutat att lägga 3,6 miljarder norska kronor på att rusta Meråkerbanan och Trönderbanan uppger norska medier. Det beskedet gavs vid en pressträff på tågstationen i Steinkjer i onsdags.

– Det har varit en lång kamp. Äntligen lyckas vi. Det ger möjligheter för hyppigare avgångar och snabbare restider. Det är en seger för pendlarna, sa André N. Skjelstad, politiker för "Venstre" till tidningen Trönder-Avisa.

3,6 miljarder norska kronor beräknas gå åt till projektet att elektrifiera de båda järnvägssträckorna och arbetet ska starta redan i början av nästa år. Projektet ingår i Norges Nationella transportplan för 2018–2029 och den här satsningen ligger bland de första som prioriteras där.

Både på den norska och svenska sidan gränsen har politiker och näringslivet i många år jobbat hårt för att få till elektrifieringen av Meråkerbanan, eftersom det anses förbättra möjligheterna både för person- och godstransporter.

– Det är glädjande att beslutet om elektrifiering nu är taget av det norska Stortinget. Vårt gemensamma påverkansarbete, tillsammans med våra norska kolleger, har gett resultat och vi är nu nära en resmöjlighet som fungerar längs hela banan, från Sundsvall via Östersund och in till Norge. Trägen vinner, säger Robert Uitto (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i en presskommentar.

– Ett bättre resande som underlättar vårt samarbete över gränsen är nu nära. Dessutom blir detta mycket bättre rent miljömässigt, kommenterar Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

De nämner att upprustningen av Meråkerbanan har betydelse för bland annat: samarbete mellan universiteten och högskolorna, turismnäringen, samarbetet kring specialistvården på båda sidor gränsen och bättre pendlingsmöjligheter.

Mer läsning

Annons