Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duved satsar på en kärlekspark mitt i byn

/
  • Annika Weile och Robert Åström visar upp det stora glashjärtat som ska stå på en pedestal av täljsten och utgöra centrum i Duveds Kärlekspark. På Glashyttan tillverkar man också mindre hjärtan som folk kan köpa med sig som souvenirer. Foto: Elisabet Rydell-JansonMed Kärleksparken vill de aktiva i Duved tycker om dig-projektet skapa en samlingsplats i byn och en plats för förälskade att förlova sig på. Glashjärtat som Robert Åström och Annika Weile visar upp blir parkens kronjuvel.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Här, mitt i Duved, är det tänkt att kärleksparken ska ligga. Peter Gullemo jobbar med att riva gamla skyltar och bereda plats.

I Duved jobbar bybor och företagare med ett kärt projekt. Målet är att ha alla hjärtans dag 365 dagar om året. Men redan i vinter hoppas Duved kunna erbjuda skridskoåkning i den blivande Kärleksparken, mitt i hjärtat av byn.

Annons

På internetsajten Facebook finns en grupp som heter Duved tycker om dig. På deras sida kan man just nu se en liten film som heter Kärleksparken i Duved. Filmen, som även finns på Youtube, beskriver planerna på en hjärtformad park med ett stort skinande rött glashjärta på en täljstenspedestal i centrum, mitt emot Statoilmacken i centrala Duved.

På vintern – redan i vinter om det går – ska Kärleksparken vara skridskobana.

Projektets kronjuvel, det jättestora röda glashjärtat, finns just nu i Åre Glashytta i Duveds järnvägsstation. Det var där det skulle skapas för några veckor sedan av Glashyttans ena delägare, glasblåsare Ann-Catrin Edvardsson.

Hjärtat är tre gånger så stort som de hon vanligen gör.

– Då får Ann-Catrin panik, förklarar hennes affärspartner, Annika Weile, som också administrerar Facebookgruppen.

Till råga på allt var allmänheten inbjuden att komma och se henna blåsa och det kom massor med folk. De blev också nervösa och höll andan, om man får tro Annika Weile.

– Men det gick jättebra, säger hon och håller upp det färdiga, 3,5 kilo tunga, hjärtat, som snart ska överlämnas till killarna i parkprojektet.

En av dem, Robert Åström, säger att Kärleksparken ska bli en samlingsplats i byn men också en reseanledning i sig. Vid det röda hjärtat ska förälskade kunna utväxla ringar och sedan rista in sina namn i täljstenen.

– Framför allt ska det vara en liten symbol för nytänkandet här i Duved, säger Robert Åström, som leder en av Duveds bygrupper, den som handlar om att skapa attraktioner i byn.

Projektet har just fått pengar genom Leaderprojektet. Därför hoppas han att det ska bli klart med skridskobanan redan i vinter, men förhandlingarna med kommunen, som äger marken, tar lite tid. Orsaken är att Kärleksparken inte riktigt överensstämmer med befintlig detaljplan där marken är avsedd för husbygge.

– Men det har ju inte varit någonting där på många år, säger Annika Weile.

Kärleksparken är bara ett av de projekt som pågår i Duved på lokal nivå. Bygrupperna, som består av både företagare och privatpersoner, jobbar med en rad områden, som Leva och bo, Spår och leder, kultur, information, idrottsplan och bycentrum.

Men eftersom Kärleksparken handlar om att skapa en samlingspunkt för byn såväl som ett gott första intryck för besökare har den mycket stor betydelse för helheten. Och hjärtat blir en symbol för hela Duved tycker om dig-kampanjen.

Det temat skapade för flera år sedan av dåvarande företagarföreningen Duveds- och Tegefjällsgruppen.

– Nu bygger vi vidare på det, säger Annika Weile.

Man kan säga att bykänslan i Duved är ovanligt stor, med väldigt många aktiva bybor. Eller som Robert Åström uttrycker det:

– Vi har tagit ett lite större grepp än till exempel Åre.

Mer läsning

Annons