Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duved kan få friskola – slår ut kommunens egen

/
  • Duveds skola byggs just om då matbespisningen ska flyttas utanför skolan. Totala investeringen är på 4 miljoner. Men det är inga problem efter skolan troligtvis även skulle användas av friskolan, menar Eva Hellstrand.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Alliansen i Åre säger nej till friskola i Järpen men vill gärna ha friskola i Duved, trots att detta innebär att Duveds kommunala skola får läggas ner.

– Vi är för friskolor och vill att folk ska ha valfrihet, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand, C.

Annons

Den borgliga majoritetens inställning till friskoleföretaget Prolympias ansökan om att få starta två friskolor i Åre kommun framgår tydligt i det yttrandeförslag till Skolinspektionen som kommunstyrelsen i Åre ska ta ställning till på ett extramöte på tisdag.

Som LT tidigare berättat har företaget Ulno AB, som är huvudman för Prolympia, ansökt till Skolinspektionen om att få etablera två friskolor i Åre kommun, en högstadieskola i Järpen och en skola för förskoleklass-klass 9 i Duved. Företrädare för bolaget har sagt att man inte kommer att gå vidare med satsningar på dessa orter om kommunen motsätter sig.

Inför sitt beslut, som väntas i september, har Skolinspektionen begärt in yttranden från Åre kommun. Där har den politiska ledningen satt tjänstemännen på att utreda vilka konsekvenser en sådan etablering skulle få för den kommunala skolan och formulera ett yttrande.

På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till om tjänstemännens yttrandeförslag ska godkännas.

Slutsatsen, som varken alliansen eller oppositionen ifrågasätter, är att det inte finns elevunderlag nog för både friskola och kommunal skola på någon av orterna, varken Järpen eller Duved. Men därefter går åsikterna helt och hållet isär.

I alliansens förslag står att det skulle vara möjligt att etablera en friskola i Duved med inriktning på elever från och med förskoleklass till niondeklass. Men det skulle innebära att den kommunala skolan läggs ner, vilket den borgliga majoriteten inte motsätter sig:

”Vi tror att en friskola i Duved skulle vara ett bra komplement till de kommunala skolorna och att den även skulle kunna locka familjer att flytta till kommunen.”

Kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand, C, vill avdramatisera formuleringen och säger att alliansens inställning är känd sedan länge. De har alltid varit för fria etableringar. Hon tycker att folk ska ha valfrihet.

I Järpen var det däremot omöjligt, där skulle en friskola vara förödande.

– Det skulle rasera allt vi jobbat så hårt för att bygga upp, säger hon.

Det hon syftar på är hela den nya skolstrukturen där högstadieflytten från Järpen till Mörsil ingår som en del.

Men om en friskoleetablering i Duved innebär att kommunala skolan stängs och det bara finns en skola i hela västra kommunen. Kan man då tala om valfrihet?

– Ja det tycker jag, säger Hellstrand, som menar att familjer ändå har ett val, var de än bor i kommunen, även om det blir långt och besvärligt att resa för en del.

Mer läsning

Annons