Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dryga böter om tippen i Tegefjäll blir kvar

/
  • Sedan i december 2008 - i tio månader - har Peab:s dotterbolag Swerock fortsatt driva byggtippen i Tegefjäll, trots att bygglovet gått ut. Nu hotar kommunen med löpande vite om bolaget inte flyttar ut senast den 23 oktober. I fem år har grannarna  i Tegefjäll/Tegefors försökt få bort omlastningsstationen, som de aldrig fick ha synpunkter på och aldrig gett sitt medgivande till. Nu hoppas de att den försvinner.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

I december i fjol gick bygglovet oåterkalleligen ut för Peab:s kritiserade byggtipp i Tegefjäll. Grannarna drog en lättnadens suck – nu skulle den väl ändå försvinna. Men bolaget fortsatte verksamheten som om ingenting hade hänt. Nu hotar kommunen med dryga böter om de inte flyttar ut.

Annons

Länstidningen har i ett flertal artiklar följt grannarnas kamp att få bort byggtippen i Tegefors, som startades år 2003 av Åreföretaget Markteknik utan att någon av dem informerats. När Markteknik gick omkull köptes det företaget upp av Peab-bolaget Swerock AB, som också övertog verksamheten.

I december 2008 gick bygglovet ut. Äntligen skulle tippen upphöra, till grannarnas stora lättnad. Bara snötippen skulle få fortsätta. Bolaget hade förvisso sökt nytt bygglov men fått avslag av Åre kommun och alla försök att överklaga det beslutet hade misslyckats. Det var oåterkalleligen över för omlastningsstationen i Tegefjäll.

Däremot fanns det alla möjligheter för Peab/Swerock att driva samma verksamhet i Brattland, strax väster om Undersåker, där bolaget beviljats bygglov för samma typ av verksamhet. Där finns det inga grannar som motsätter sig verksamheten.

Men Peab drog fötterna efter sig. När kommunens bygginspektörer kom till Tegefjäll den 15 september i år bedrevs verksamhet som vanligt på anläggningen – tio månader efter att lovet gått ut.

Bygglovschef Per Breidfors var inte imponerad. Bolaget hade haft god tid på sig att förbereda flytten till Brattland, men det fanns inga tecken på att de ens börjat.

Så han skrev ett föreläggande till Peabs driftansvariga dotterbolag Swerock/Cliffton AB, med frågan varför man drev verksamhet utan lov och varför man inte flyttat till Brattland. Han skrev vidare att nu återstod bara böter, 50 000 kronor per påbörjad vecka, om verksamheten i Tegefjäll (förutom snötippen) inte upphört före den 23 oktober i år.

LT har inte lyckats nå någon ansvarig på Swerock. Så vi frågade Breidfors om brevet gett resultat.

– Ja, det har det gjort, säger Breidfors. De har ringt och sagt att nu har de börjat förbereda flytten.

Det har gått tio månader. Hur har bolaget lyckats förhala flytten så här länge?

– Ja, de har ju haft turen att vi har haft fullt upp. Vi har försökt hålla efter dem men inte lyckats. De har väl väntat på att vi skulle sätta hårt mot hårt, säger Per Breidfors.

Mer läsning

Annons