Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drastisk nedgång i Åres byggande

Efter fem års byggboom gick antalet ansökta bygglov i Åre kommun i fjol ner 30 procent till en mer ”normal” nivå. Men raset har fortsatt även i år och nu ligger byggandet i Åre långt under normalt.

Annons

Åren 2003-2007 var trycket på Åre kommuns byggkontor enormt. Antalet bygglovsansökningar ökade stadigt och kontoret fick nyanställa för att hinna med.

Men nu har det vänt. Under 2008 var antalet ansökta bygglov 30 procent färre än 2007.

Olle Wallgren, chef på Åres miljö- bygg- och räddningsförvaltning fann det föga oroande i sin redovisning för någon vecka sedan. Hans lugnande förklaring till politikerna: det var 2008 års nivå som var normal medan nivån de senaste fem åren hade varit onormalt hög.

Men i dag är även han oroad. För sedan årsskiftet har antalet bygglovsansökningar rasat till en nivå under hälften av vad han skulle kalla normalt.

I siffror ser det ut så här:

Rekordåret 2007 kom det in 922 bygglovsansökningar till kommunen. Nästa år, 2008, sjönk det till mer normala 622.

Med nuvarande siffror ligger 2009 års nivå på 300 ansökningar.

– Det är väldigt lite. De här första månaderna ska man inte dra för stora växlar på, men visst, det minskar och då måste man vidta åtgärder, säger Wallgren, som ser förklaringen i flera parallella händelser:

Dels är det finanskris, dels är alla Åres stora projekt färdigbyggda, medan de nya stora planerna för västra Åre Björnen och Bydalen inte hunnit komma i gång.

– Vi har hamnat i ett slags vakuum, säger Wallgren.

Även planärenden har minskat med 30 procent. Men där är nedgången mer normal, enligt Wallgren.

Mer läsning

Annons