Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diös avfärdar kritik om hyror

/
  • Diös/Åre Centrums vd Christer Sundin talar vid invigningen av Station Åre i oktober 2006. Nu, fyra år senare jobbar han på en större omorganisering av stationen.

Station Åres ägare Diös beklagar att deras hyresgäst Peter och Monika Kläder AB gått i konkurs. Men de första etableringsåren är tuffa, menar vd Christer Sundin:

– Då är det viktigt att ha lite hö på loftet, man måste vara medveten om att man inte tjänar pengar direkt.

Annons

I går skrev vi om missnöjet över höga hyror bland Diös hyresgäster i Station Åre. Många anser att Diös kunde ha en mer förstående attityd i de hårda tider som råder. En synpunkt är att Diös åtminstone kunnat vänta med den kraftiga indexhöjning på nästan 4 procent som lades på hyrorna vid årsskiftet.

Nu svarar Diös vd Christer Sundin på kritiken, som inte kommer oväntat. Han är väl medveten om att vissa hyresgäster har synpunkter på Diös hyressättning i Åre.

Årets indexhöjning var nödvändig – det är enda sättet för fastighetsägare att kompenseras för kostnadsökningar under en avtalsperiod, menar han. Sådana höjningar baseras på föregående års oktoberindex, som i fjol låg väldigt högt – 3,99 procent – och medförde en motsvarande höjning av bashyran. Å andra sidan var det mycket lågt oktoberindex åren innan, under en procent.

– Så vi var förlorare de två tidigare åren medan vi är vinnare föregående år, om man får uttrycka sig så.

Han tycker inte Diös hyror är orimligt höga, de är satta med tanke på fastigheternas produktionskostnad.

– Vår kommersiella bedömning är att våra hyresgäster ska kunna finnas och leva ett bra liv.

Att butiker går i konkurs är inget han är stolt över. Men det är en ganska vanlig företeelse i nyproducerade hus; man byter hyresgäster under de första fem åren som en fastighet finns. Han inflikar att Åres sommarturism, även om det inte är som på vintern, varit bra i år.

– Glädjande nog måste jag säga, även efter att ha pratat med Peter och Monika, att sommaren varit ganska bra i Åre. Det har nog varit den bästa sommaren på väldigt många år, kanske till och med någonsin där uppe.

Men det är väl inte så att företag står i kö för att flytta in i stationen?

– Jag vill inte kommentera hur hyresläget ser ut, vilka som är på väg in eller på väg ut. Det blir så lätt missuppfattningar. Men Åre är en intressant ort att etablera sig i för många företag. De tycker Åre är en bra ort att synas på.

Enligt Sundin jobbas det också på en större omstrukturering i Station Åre. Men förhandlingarna är inte klara. I september hoppas man kunna informera mer.

Mer läsning

Annons