Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ingen friskola i Duved

Skolinspektionen avslår Prolympias ansökan att etablera friskola i Duved. De anser inte att skolan uppfyller de villkor som krävs för att få bidrag.

Annons

Sent på fredagen kom beslutet från Skolinspektionen, som på punkt efter punkt underkänner den ansökan som Prolympias ägare Ulno AB skickat in för att få bedriva friskola för förskoleklass och årskurserna 1-9 i Duved.

Inledningsvis ifrågasätts elevprognosen i ansökan, Prolympia har inte gjort någon intresseundersökning och kan därför inte visa att de får tillräckligt med elever, menar Skolinspektionen.

Vad gäller verksamheten påpekas att ansökan inte ger tillräcklig information för att man ska kunna bedöma att eleverna verkligen får kunskaper motsvarande grundskolekraven.

Inte heller har Prolympia klarlagt att eleverna ska ges inflytande över utbildningens utformning, och inte visat hur skolan ska jobba mot diskriminering och kränkande behandling.

Beskrivningen av förskoleklassverksamheten anses bristfällig eftersom det inte är klart hur arbetet ska bedrivas.

På det praktiska planet konstateras att Prolympia inte visat hur lokalfrågan ska lösas. Även budgeten anses otillförlitlig eftersom den bygger på ett elevunderlag som Prolympia inte kan styrka.

Beslutet innebär att det inte blir någon etablering för Prolympia i Duved. Bolaget har tidigare självmant dragit tillbaka sin ansökan att bedriva högstadieskola i Järpen.

Mer läsning

Annons