Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designad stolpe ska bära kraft

/
  • Designstolpen är konstruerad på ett helt annat sätt än de övriga stolparna. Under produktionen har stolpen varit i tre länder: Finland, Frankrike och Sverige. Stolpen monteras nu nära E14 i Brattland. Arbetet utförs av slovakiska arbetare, som under LT:s besök hade lunchpaus vid fundamentet.
  • Så här ska designstolpen se ut när den är rest och klar. År 2006 höll Svenska Kraftnät en tävling om bästa designstolpen och Anna Cronheden vann med det här förslaget.

En unik kraftledningsstolpe monteras just nu vid E14 i Brattland, mellan Åre och Undersåker. Nästa vecka ska stolpen resas. Då får Åre och Sverige sin första designade kraftledningsstolpe.

Annons

Det är, som LT tidigare berättat, Årekonstnären Anna Cronheden som designat den unika stolpen, som alltså ska ingå i Nealedningen på 400 kilovolt som byggs av Svenska Kraftnät och dess norska motsvarighet mellan Järpströmmen och norska Nea.

Designstolpen skulle egentligen resas sist, som pricken över i:et i hela projektet.

Men tidplanen sprack när projektets svenska del drabbades av rejäla förseningar.

Enligt den reviderade tidplanen blir hela ledningssträckan klar först våren 2010.

Bland annat återstår den så kallade fjällsträckan. Men Svenska Kraftnät har fått Energimarknadsinspektionens tillåtelse att temporärt släppa på mer ström i befintliga 275 kv-ledningar där den nya inte är klar.

På så vis ska man få kraftutbyte mellan Norge och Sverige.

– Den 15 oktober räknar vi med att vi ska vara igång med kommersiell drift, berättar Svenska Kraftnäts projektledare för ledningsbygget, Thomas Benselfelt.

Montering och resning av designstolpen sker dock enligt ursprunglig tidplan, bortsett från smärre förseningar på tillverkningsorten.

Benselfelt förklarar att designstolpen kräver extra försiktighet.

– Den är inte helt enkel att sätta ihop och resa, delarna är ju krokiga och vinda redan från början.

Stolpen är specialbyggd i Finland, sedan skickad till Frankrike för galvning, tillbaka till Finland för mer galvning och sedan till dess slutgiltiga destination, på södra sidan E14 i Brattland i Åre kommun – där den monteras och ska resas av en grupp slovakiska arbetare.

– Så det är ett internationellt arbete, säger Benselfelt. Samtidigt med designstolpen kommer man att resa den olycksdrabbade stolpen längre ner. Den som föll i backen den 1 juli.

Stolpen hade just rests av jättehelikoptern Camille. När en staglina skulle spännas av jobbare på marken vek sig ena stolpbenet och stolpen föll. Som tur var skadades ingen.

Är det den enda stolpe ni misslyckats med?

– Ja, det var ju inte så roligt. Det var inte helikoptern som tappade den.

– Helikoptern hade ju släppt stolpen och var på väg därifrån. Det var ett handhavandefel, säger Benselfelt.

Mer läsning

Annons