Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattlöst fullmäktige i Åre

Nästan inget ärende fick det att hetta till i talarstolen på kommunfullmäktige i Järpen i går. Årsredovisningen klubbades igenom i ett huj efter beröm från revisorerna. Undantaget var medborgarförslaget om skoterkörning på fornlämningar i Kall.

Annons

Att påstå att det ledde till debatt är att ta i – det här var ett fullmäktigemöte som var besynnerligt debattfritt, speciellt med tanke på att hela årsredovisningen för 2008 skulle godkännas och läggas till handlingarna.

Den förra för 2007 blev som bekant rejält underkänd och återremitterad, men den här svischades igenom i ett nafs.

Jovisst, oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg, s, gick pliktskyldigast upp och anklagade alliansen för svagt ledarskap. Och både hon och partikamraten Tomas Hägg ondgjorde sig över det stora underskottet i Kalls områdesstyrelse på 835 000 kronor (hela budgeten är på 13 miljoner).

– Områdesstyrelsen är inte beslutspotent, sade Hägg, som menade att den mer var att jämföra med en diskussionsklubb än en riktig nämnd.

Problemet, enligt Hägg, är att styrelsen sitter för nära vad de beslutar om.

– Jag är tveksam om de kan beviljas ansvarsfrihet, sade han, dock utan att ha lägga något annat förslag.

Kommunalrådet Eva Hellstrand, c, försvarade styrelsen och påpekade att de alltid hållit budget tidigare. Problemen kom när de byggde äldreboendet Skogsbygården.

– När det inte är fullt får man inte ihop det, sade Hellstrand.

Socialnämnden däremot fick beröm – från båda blocken – för att deras befarade mångmiljonunderskott i slutändan krympte ner till 380 000 kronor. Nämndordförande Monika Henriksson, c, är så glad över det att hon och s-ledamoten Jan Erik Sjölander nu åker runt och delar ut tårtor ute på verksamheterna.

En medborgare från Sundet, västra Kall, kämpar hårt för att få stopp på den illegala skoterkörningen på registrerade fornlämningar i Kallbygden, inklusive Kallströms skans i Kallsedet. I ett medborgarförslag till fullmäktige har hon begärt att även kommunen ska skriva in förbudet i sin skoterplan. Hon vill också att de skyltas på lämpligt sätt.

Eva Hellstrands svar - att det inte var kommunens bord eftersom fornlämningar är en länsstyrelsefråga, alternativt en polissak om de förstörs, och att hon borde söka bygdemedel – gjorde henne inte glad.

– Ett lamt förslag! Jag kan inte fatta att ni inte engagerar er, sade hon.

Ett annat medborgarförslag stod för dagens enda votering. Det handlar om föräldrakooperativet Halvöbarna, som i dag driver barnomsorg i Arvesund, också ska få driva fritids på försök, utan bidrag.

Lagen tillåter inte fritids och barnomsorg i samma lokal. Därför ville alliansen säga nej medan oppositionen ville återremittera i väntan på en lagändring.

Det blev återremiss.

Mer läsning

Annons