Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvingas driva hotellet utan dricksvatten

/
 • ”Det är dålig reklam för Kolåsen när man hör på radion gång på gång att vattnet är otjänligt här”, säger Anna Romare-Blyckert     som tillsammans med maken Michael driver Kolåsens fjällhotell.
 • ”Det går åt mycket vatten på flaska nu och det blir en fördyring för oss”, säger Michael Blyckert.
 • ”Tänk om kommunen kunde förstå hur svårt det är att driva en anläggning utan att ha tillgång till tjänligt vatten”, säger Anna Romare-Blyckert. Hon måste laga all mat och skölja disken i kokat vatten.
 • Anna Lundin från Skutskär har sin stuga i Kolåsen. ”Hit åker man för att uppleva den fina rena naturen och så kan man inte dricka vattnet, det känns mycket konstigt”, säger hon och dricker ett glas vatten från flaska.
 • karta: Kjell Nilsson-Mäki

Det kommunala vattnet i Kolåsen är otjänligt att dricka och måste kokas i minst fem minuter innan det används.

– Tänk om kommunen kunde förstå hur svårt det är att driva en anläggning utan tjänligt vatten, säger ägarna av hotellet i Kolåsen.

Annons

Det var för sex år sedan Stockholmsparet Michael Blyckert ochhans fru Anna Romare-Blyckert samt deras barn tog över fjällhotellet i Kolåsen.

Här fanns allt vad de önskade. Ren luft, vacker natur och rent vatten. Åtminstone trodde paret det.

– Vad det gäller vattnet så har det varit problem i princip sedan vi flyttade hit, säger Michael Blyckert,

– Kommunen har ett gammalt vattenverk här som är den stora boven i vattenförsörjningen. Det är hotellet samt ett 100-tal sportstugor som är kopplade till vattenledningsnätet, så det är vi och stugägarna som blir lidande av det dåliga vattnet, alla andra bybor har egna brunnar.

Problemet med det kommunala vattnet är att det bildas koliformabakterier i de gamla ledningarna som är från sextiotalet och med jämna mellanrum blir gränsvärdet för högt. Då tillsätts klor som ska hålla bakterierna på rätt nivå.

För några år sedan blev det för mycket klor och då bildades trihalometan i vattnet i stället. Det är på sikt cancerframkallande och då körde kommunen en tankbil till Kolåsen eftersom vattnet i kranarna inte fick användas alls.

I fredags upptäckte Åre kommun återigen att det var för mycket koliformabakterier i Kolåsens vatten och man gick ut i radion och varnade befolkningen i byn för att dricka vattnet utan att först ha kokat det.

– Det är tredje eller fjärde gången det händer och det är mycket dålig reklam för oss och hotellet när namnet Kolåsen nämns i de här sammanhangen, säger Michael.

För närvarande har hotellet ett 20-tal gäster och det innebär ett enormt merarbete för paret Blyckert att allt vatten som används i matlagning och disk måste kokas först.

– Det är nog svårt för många att inse vilket krångel vi har varje dag med vattenförsörjningen. Nu börjar jag förstå varför det kan bli krig om rent vatten i länder där vattnet är en bristvara, säger Michael.

I restaurangköket står stora kastruller på gasspisen och puttrar med kranvattnet. Enligt kommunen måste vattnet koka i minst fem minuter för att vara tjänligt. Sedan i fredags har gasolåtgången i köket fördubblas på grund av allt vattenkokande.

Anna Romare-Blyckert säger också att en annan fördyrande åtgärd blir att bjuda hotellets gäster på kolsyrat vatten på flaska.

– Vi har kört hit rätt många backar redan från affären i Kallsedet.

Förra veckan blev ett par i en av stugorna svårt magsjuka.

– Vi vet inte än om det var vattnet som var anledningen, men det är lätt att misstänka det, säger Anna.

Under hela tiden som Kolåsen haft sitt dåliga vatten har inte paret Blyckert velat klaga.

– Vi vill inte betraktas som några gnällspikar, men nu är botten nådd. Det här skulle aldrig kunna inträffa någon annanstans i kommunen, i Åre exempelvis. Men vi i utkanterna behandlas helt klart sämre.

Lena Modigh Larsson är tillförordnad kommunchef i Åre. Hon förstår att situationen i Kolåsen är mycket besvärlig.

– Jag har varit i kontakt med tekniska kontoret och fått veta att åtgärder är på gång men att det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta innan vattnet åter går att dricka.

Modigh Larsson blir bekymrad när hon hör att folk redan blivit magsjuka i Kolåsen.

– Det visste jag inte och det är förstås beklagligt.

Men hon håller inte med om att de i utkanterna av kommunen är styvmoderligt behandlade.

– Här försöker vi vara lika mot alla, säger Lena Modigh Larsson.

Mer läsning

Annons