Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska demonstrera mot framtida brytning av uran

/
  • ”Det finns ingen mänsklig kontroll längre. Vi vill göra klart för regeringen och de svenska politikerna att det finns folkligt motstånd”, säger samlingsledaren Kick Leijnse. Foto: Henrik Flygare

EU:s miljö och energiministrar kommer till Åre i helgen. Då ska Nätverket för global fred och demokrati i Östersund vara på plats för att demonstrera mot framtida uranbrytning i Jämtland.

Annons

Under fredagen och lördagen fanns representanter från Nätverket för global fred och demokrati ute på Stjärntorget i Östersund och delade ut flygblad.

Där informerade de om provborrningarna som pågår i länet och om bolagen som hoppas på att få tillstånd att påbörja mineralbrytning i framtiden.

– Det finns ingen mänsklig kontroll längre. Vi vill göra klart för regeringen och de svenska politikerna att det finns folkligt motstånd, säger samlingsledaren Kick Leijnse.

Naturskyddsföreningen Östersund, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiets lokala organisationer är några av de organisationer som stöder aktionen.

Under de senaste tre veckorna har det även pågått en namninsamling till stöd för de beslut som fattats av Jämtlands kommuners fullmäktige att inte tillåta varken prospektering eller brytning av uran.

Hittills har 700 personer skrivit under listan, men Kick Leijnse hoppas på minst 1 000 innan ministermötet avfyras.

– Vi vill visa att det inte bara är politikerna som är emot. Om folket yttrar sig blir det en helt annan tyngd, menar Kick Leijnse.

Aktionsgruppen Fuck EU är en annan grupp som bildats inför ministermötena i Åre. De är kritiska till EU:s agerande i miljöfrågor som till exempel uranbrytningen i Jämtland. På fredag håller de en demonstration i Östersund.

– Jag tror att vi aldrig får vila utan vi måste alltid påminna de som har makten i vårt samhälle om vad vi tycker. Och det finns en väldigt stor anledning att vara rädd för att de ska börja med uranbrytning, säger Lars Axelsson, en av aktörerna i aktionsgruppen.

Mer läsning

Annons