Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska bygga ”ett campingens Skistar”

/
  • Drömstugan AB började bygga sitt ”campingens Skistar” i somras på Gotland. På bilden är ägare och personal samlade. Övre raden från vänster: Pigge Werkelin, Mats Svensson, P-O Persson, Lars Erik Ohlsson och Tomas Karlsson Nedre raden: Christer Nilsson och Marianne Ardell-Jakobsson.   Foto: Drömstugan AB

Reseprofilerna Mats Svensson, Åre, och Pigge Werkelin från Visby går in i campingbranschen tillsammans för att bygga ”ett campingens Skistar”. I bolaget Drömstugan AB ska de storsatsa på särskilt utvalda campingplatser i fjällen och vid havet där vanligt folk ska kunna förverkliga sina drömmar om ett eget fritidsboende.

Annons

Två års planering ligger bakom det nya projektet där Pigge Werkelin, med bakgrund från Kneippbyns camping på Gotland, och Mats Svensson, tidigare Holiday Club- och Skistar-vd i Åre, ska utveckla campingplatser till moderna och lönsamma boendeanläggningar.

Dessa båda ”resebranschmagnater” har tillsammans med tre andra delägare bildat bolaget Drömstugan AB. Till vd har de utsett Tomas Karlsson, som jobbat nära Mats Svensson både på Holiday och Skistar i Åre.

– Pigge Werkelin är huvudägare. Tomas Karlsson började i augusti så vi har varit igång i drygt ett halvår med bolaget, säger Mats Svensson.

Drömstugans verksamhet går ut på att satsa på speciellt utvalda campinganläggningar där kunder ska kunna köpa bostadsrätter i form av kvalitetsstugor.

De vill förlänga säsongerna och förbättra kvalitén på boendet. Säsongerna på dagens anläggningar är alldeles för korta och servicegraden väldigt låg när det gäller städa och bädda eller servera mat till folk.

– Vår idé är att utveckla campingplatser till åretruntdrift och få längre säsonger och sedan också bättre ekonomi i själva campingplatserna, förklarar Mats Svensson.

Det kan ske på olika sätt:

– Antingen gör vi ett samarbetsavtal med campingar eller också köper vi anläggningar helt enkelt, säger Mats Svensson.

Tanken är att investera cirka två miljarder kronor på ett 15-tal utvalda anläggningar de första fem åren. Att Pigge Werkelin kastat blickar mot Duveds camping kunde LT berätta redan i går. Men någon affär har det inte blivit där än.

– Vi har tagit en första kontakt, säger Mats Svensson.

Däremot är bolaget igång på flera andra ställen, bland annat i Björkhaga på Gotland, där man byggt och sålt 47 hus; på Öland har man byggt och sålt 23 hus och i Falun 20.

Enligt Svensson är det utvecklingen mot allt dyrare och större fritidshus och lägenheter som ligger till grund för affärsidén.

– Det går knappt få en stuga under 3,5 miljoner, säger han och tillägger att ”vanligt folk” inte längre har råd att äga sitt fritidsboende.

De erbjuder mindre stugor av hög kvalitet som finansieras genom uthyrning när ägarna inte är där. Dessutom har man gjort ett bytessystem mellan alla som äger stugor, inspirerat av Holiday Clubs andelslägenheter. Det ska alltså inte vara något problem om en ägare av en havsstuga vill åka till fjälls som omväxling.

Svensson tror att bolagets idé kan förverkliga många familjers drömmar om eget fritidsboende:

– Genom att bygga lite mindre stugor och ställa dem lite tätare kan den här drömmen gå i uppfyllelse om att ha en stuga på en strandtomt eller bo nära en skidbacke för rimliga pengar, säger Svensson.

Mer läsning

Annons