Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kommunstyrelsemöte kan bli en rysare

I dag ska Åres kommunstyrelse besluta om det tillägg till Åre kommuns översiktsplan som rör vindkraft och var i kommunen den ska få placeras. Utgången kan bli en rysare, för här går åsikterna kors och tvärs över partigränserna.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) är klart emot vindkraft på Middagsfjället men inte i Moskogen. Hennes partikollega Daniel Danielsson har deklarerat starkt missnöje med tidigare planförslag, han anser att det finns all anledning i världen att bygga vindsnurror på Middagsfjället. Det gör även Olle Olovsson, som dock inte ingår i kommunstyrelsen.

Politiker från Åre tenderar att hålla med Hellstrand, åtminstone om de har anknytning till turismnäringen.

Planförslaget, som varit ute på utställning under november månad, är alltså kommunens sätt att peka ut var i kommunen vindkraft ska tillåtas.

Utställningen gav en uppsjö av nya och gamla åsikter och ledde till det reviderade förslag som politikerna ska besluta om i dag.

Den största ändringen är i Moskogen där det tidigare grönmarkerade området där vindkraft ska tillåtas minskats ner till nästan hälften, från cirka 100 till 64 kvadratkilometer. Syftet är att påverkan på omgivningen inte ska bli så stor.

Vidare lyssnar man på länsstyrelsens krav och rödmarkerar området norr om Ånnsjön.

Sedan kommunstyrelsen sagt sitt ska det slutgiltiga beslutet om planen tas av kommunfullmäktige den 16 mars.

Mer läsning

Annons