Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelfest väntas i Åre

/

6 juli drar Åre bike festival i gång. Runt 55 till 60 personer totalt förväntas hjälpa till med festivalen i år och just nu är förberedelserna i full gång.
– Det känns bra nu och hoppas det gör det om en vecka också, säger Christian Kalmendal, projektledare för Åre bike festival.

Annons

Sedan 2010 har Åre bike festival arrangerats. Initiativet kom från en grupp inom den lokala cykelklubben som kände att det hände för lite runt omkring cyklingen i Åre. Resultatet blev Åre bike festival.

– I min värld handlar Åre bike festival om att få folk att få upp ögonen för cykel, kanske inte bara som ett transportmedel utan faktiskt som någonting man kan göra för att må bra eller få lite vardagsmotion som det så fint heter nu förtiden, säger Christian Kalmendal.

Allt eftersom har festivalen vuxit och till i år har två personer kunnat jobba dagligen med planeringen och inte enbart under kvällar och helger som det har gjorts tidigare år.

Veckan är fullspäckad med event men det är framför allt tre av de som Christian Kalmendal vill att folk tittar lite extra på.

– Under veckan kommer det hända massor av saker men till i år kan man väl säga att festivalen har tre hörnpelare, det är en stor enduro tävling som man kan säga är någon slags avancerad cross country cykling, säger Christian Kalmendal och fortsätter

– Vi har ett event där vi kör Åres kabinbanan under två nätter. Det är tänkt att de ska vara något för alla, att man ska få cykla i midnattsolen. Sen har vi en stor videotävling där massa olika lag tävlar i att göra bäst video, säger Christian Kalmendal.

Vad är då målet med festivalen?

– Det som är det svåra med det här är att gå från hobby till att faktiskt folk kan vara med och jobba. Vi kommer ju aldrig kunna anställa fem stycken året runt men kan säkert anställa någon på en projektanställning under någon månad, säger Christian Kalmendal och fortsätter.

– Om inte jag kan visa för Skistar att de kan tjäna pengar på såna här festivaler så kommer vi inte kunna ha festivaler framöver, det är ganska enkelt. Så hur tråkigt det än låter så måste det här eventet generera mer folk till byn, säger Christian Kalmendal.

Mer läsning

Annons