Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Copperhillaffären är klar – Stordalen ny ägare

/
  • Från och med nu kommer Copperhill Mountain Lodge att se betydligt gladare ut. Home Properties vd Clas Hjorth lovar mycket aktivitet för att bli klar till december och sedan fullt tryck hela säsongen.Från och med nu kommer Copperhill Mountain Lodge att se betydligt gladare ut. Home Properties vd Clas Hjorth lovar mycket aktivitet för att bli klar till december och sedan fullt tryck hela säsongen.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Petter Stordalen har även köpt Frans Scholtes privata hus nedanför hotellet för 10 miljoner kronor. Huset, som kostade över 30 miljoner kronor att bygga, ska nu ingå i hotellet.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det blev som väntat den norske hotellmagnaten Petter Stordalen som fick köpa det krisdrabbade lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge. I går meddelades från både köpare och säljare att affären var klar – det fanns ett undertecknat avtal.

Annons

Petter Stordalen köper hotellet för 190 miljoner kronor genom sitt bolag Home Properties AB. Hans första steg är att teckna ett hyresavtal med hotellkedjan Choice Hotels, som ska driva det femstjärniga designhotellet.

Det han köper är en hotellanläggning på cirka 19 000 kvadratmeter och med 112 sviter som ligger i ensamt gemak på Förbergets topp, på cirka 730 meters höjd över havet i Årebjörnen. Avsides och stort, tycker en del, men inte den nye ägaren, för honom är det perfekt och han tänker bli långvarig här.

– Vi hade önskat att det varit större, säger Home Properties VD Clas Hjorth.

Hjorth, som senast besökte hotellet i torsdags, är nästan lyrisk över köpet. Han säger att glädjen i bolaget över att ha fått köpa hotellet är enorm. Det finns helt enkelt bara positiva saker att säga:

– Den här typen av fastighet eller hotell byggs en gång vart hundrade år skulle jag vilja säga. Att ha möjlighet att köpa hotellet, det är unikt, det ska bli hur kul som helst!

Enligt Hjorth har Choice Hotels och Home Properties, med sin gemensamma erfarenhet från bland annat Yasuragi Hasseludden, Selma Spa+ och Stenungsbaden Yacht Club, alla förutsättningar att lyckas även med Copperhill:

– Vi är Skandinaviens största resort-operatörer och vi är dessutom största hotellkedjan, så det här har alla förutsättningar att bli så bra som vi hoppas, både för oss och för Åre - och det är det jag tycker är viktigt, säger Hjorth.

I affärsuppgörelsen med Stordalen ingår förutom hotellfastigheten även den privata villa som den nu avlidne Frans Scholtes byggde för drygt 30 miljoner kronor strax nedanför hotellet. Men villan ingår inte i rekonstruktionen utan den har Stordalen köpt privat från Scholtes familj för 10 miljoner kronor. Han har alltså totalt betalat 200 miljoner kronor för sin Åresatsning.

Nu blir också villan en del av hotellet.

– Vi kommer att hyra ut den, säger Hjorth.

Hjorth säger att folk redan är på plats för att hinna med allt som ska göras. Bland annat ska hotellet byggas klart – investeringar på cirka 30 miljoner återstår – och en ny VD ska anställas.

– Vi kommer att bygga klart det lilla som är kvar, vi kommer att öppna den 1 december, vi kommer att ha fullt tryck hela säsongen och det kommer att bli många arbetstillfällen, säger Hjorth.

Lokalt i Åre jublade man i går över affären. Destinationsbolaget Åreföretagarna skickade ut ett pressmeddelande där man varmt välkomnar Stordalen.

– I arbetet med internationaliseringen och den långsiktiga visionen 2020 ser vi Petter Stordalen som en fantastiskt spännande aktör med stort kunnande och starka resurser, säger bolagets VD Lars Börje ”Bulan” Eriksson.

Mer läsning

Annons