Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Copperhill: Ledningen gör allt för undvika konkurs

/
  • Copperhill Mountain Lodge kämpar fortfarande för att hitta nya finansiärer och överleva krisen. Största problemet just nu är leverantörsskulden till Cramo, som inte vill vänta på sina pengar i tre månader. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Krisdrabbade lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge fortsätter kampen för sin överlevnad. Den överskuggande uppgiften just nu: att komma överens med de fyra leverantörer som gått till kronofogden med sina krav.
– En konkurs känns ju av flera anledningar otänkbar, säger VD Peter Nilsson.

Annons

Dagarna efter leverantörsmötet den 30 januari skickade hotelledningen ut ett brev där man tackade för allt stöd; intrycket som gavs var att leverantörerna gått med på att vänta tre månader på sina pengar och följa den frivilliga väg till lösning hotellet pekat ut.

Det har de flesta också gjort men inte alla. Fyra leverantörer har lämnat in krav till kronofogden eftersom de vill ha betalt nu – inte vänta till den 30 april enligt hotelledningens vädjan. Det största kravet kommer från Cramos Järpenkontor vars förfallna faktura till hotellet är på dryga 2,2 miljoner kronor. Övriga är på belopp under 100 000 kronor.

Att komma överens med Cramo är nu första prioritet för hotelledningen. Mycket står på spel. Så länge hotellet balanserar situationen via frivilliga överenskommelser kan vilken fordringsägare som helst som tröttnar på att vänta gå till kronofogden och i slutändan få hotellbolaget begärt i konkurs.

För hotelledningen känns det som en otänkbar utveckling.

– Det paradoxala är ju att det är en så tung investering i botten som inte är belånad, så en konkurs känns ju, framför allt av den anledningen, otänkbar, säger Peter Nilsson, som är övertygad om att man kommer att hitta en lösning. Det finns alternativ och det finns finansiärer, menar han.

– Bara på de här två veckorna har det seglat upp flera spår och vi ska bara tälja fram en lösning som är bra för alla. Jag är helt övertygad om att vi kommer att landa det här så att alla får betalt till 100 procent, säger Nilsson.

Sedan mitten på förra veckan pågår en dialog mellan hotelledningen och Cramo och Peter Nilsson tycker det känns hoppfullt. Han hoppas på en lösning i dag, måndag.

– Det känns positivt och bra från Copperhills sida, säger han.

Cramos kreditchef Johnny Andersson är lite mer förtegen. Visst pågår en dialog och bolaget planerar inte några ytterligare åtgärder för att driva in skulden. Men kravet hos kronofogden har inte dragits tillbaka.

– Nej, vi fortsätter att diskutera och ansökan hos kronofogden den ligger där och sedan får vi se vad som kommer att hända, säger Andersson till LT.

Mer läsning

Annons