Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Copperhill har beviljats rekonstruktion

Det gick inte hålla alla leverantörer stångna, några ville ha betalt nu. Därför tog det krisdrabbade hotellet Copperhill Mountain Lodge nästa steg och ansökte om rekonstruktion.
– Det är precis som med Saab egentligen, säger hotellets juridiska ombud Michael Nyman.

Annons

Sent i måndags skickade hotelledningen ut ett brev till alla borgenärer där man förklarar det nya läget.

Tingsrätten har nu beviljat rekonstruktion och rekonstruktören är utsedd. Det blir Mikael Kubu, VD för Ackordscentralen Stockholm.

– Han är ju anställd på Ackordscentralen och håller bara på med den här typen av frågor, säger Michael Nyman.

Enligt Nyman togs beslutet att begära företagsrekonstruktion sedan flera borgenärer inte ville vänta på sina pengar utan krävde betalning nu.

Att man undvek det steget tidigare berodde också på den negativa klang det skulle ge för hotellets image. Visserligen blev det ju negativ klang redan när betalningarna ställdes in.

– Men vi tänkte det skulle bli ännu värre om vi ansökte om rekonstruktion.Samtidigt händer det så mycket i omvärlden nu så att egentligen vet ju hela Sverige redan vad företagsrekonstruktion är ändå, säger Nyman.

Nästa steg är att inom en vecka informera borgenärerna om rekonstruktionen.

Fortfarande är hotelledningens målsättning att till varje pris undvika konkurs, få hotellets ekonomi på fötter och betala alla de cirka 200 borgenärerna fullt ut, det vill säga sammanlagt nära 80 miljoner kronor.

Att utreda förutsättningarna för en sådan lösning blir alltså Mikael Kubus uppgift. Han låter hoppfull när LT når honom och vill inte alls gå med på att hotellet skulle vara på väg mot en säker konkurs.

– Nej nej, då hade jag inte åtagit mig uppdraget, säger han.

Gången är denna: Tingsrättens rekonstruktionsbeslut gäller i tre månader så Kubu har i första hand den tiden på sig. Därefter finns möjligheter att ansöka om förlängning i tremånadersperioder upp till ett år.

Den 25 mars hålls ett borgenärssammanträde i tingsrätten. I tid till detta ska Kubu upprätta en preliminär rekonstruktionsplan och då utreda om en finansiell rekonstruktion och en verksamhetsrekonstruktion.

– Annars fortsätter verksamheten precis som vanligt, säger Mikael Kubu, som ännu inte har sett hotellet med egna ögon.

Men han är inte så långt härifrån; just nu firar han nämligen sportlov i Härjedalsfjällen. Mikael Kubu:

– Det gör det enklare när jag ska träffa ställföreträdarna för hotellet.

Mer läsning

Annons