Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjda hyror för de äldre i Åre kommun

/
  • På Thomégården, som får de största hyreshöjningarna, är boende oroliga och vill inte uttala sig.

Många boende på Åre kommuns äldreboenden kan räkna med kraftiga hyreshöjningar efter nyår efter ett beslut i socialnämnden förra veckan. Men beslutet slår väldigt olika och vissa får till och med sänkt hyra.

Annons
Hyrorna på Åre kommuns äldreboenden har inte bara släpat efter, fram till nu har de också varit lika för alla, oavsett standard och storlek på rummen eller lägenheterna. Ett rum på 20 kvadrat med låg standard har alltså kostat lika mycket som en stor modern lägenhet på 60 kvadrat. Alla har betalat runt 2500 kronor.
Enda undantaget är det relativt nybyggda Fjällglimten i Duved, där hyrorna dels är betydligt högre än på andra ställen, dels är baserade på ett kvadratmeterpris.
Nu har den borgliga majoriteten i socialnämnden tagit beslut om att ändra hela det systemet. Från årsskiftet ska hyrorna på alla boenden anpassas efter Fjällglimtens system med kvadratmeterhyror. Det innebär sänkta hyror för ett fåtal som bor i mycket små rum. Men för de allra flesta blir det höjda hyror, i vissa fall ända upp till 100-procentiga höjningar.
Enligt socialnämndens ordförande Monica Henriksson, c, är detta en naturlig följd av de renoveringar som gjorts på kommunens äldreboenden de senaste åren. Det har bara tagit lite tid att införa hyresförändringen.
- Och det har absolut inget att göra med kommunens pressade ekonomi, säger hon.
Värst drabbas Thomégården i Mörsil där hyran för de två största rummen fördubblas till 5000 kronor om förslaget går igenom. De rummen är dock menade för två och bor man ensam får man viss rabatt.
Den s-ledda oppositionen reserverade sig mot beslutet. Enligt vice ordförande Margareta Olsson, s, är man överens med majoriteten om att hyreshöjningen behövs. Däremot anser man att den bör delas upp i två steg över två år, för att inte de boende ska drabbas så hårt.
Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige där slutgiltigt beslut om hyresanpassningen tas den 26 november.

Mer läsning

Annons