Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen vann småkakstävlingen

/
  • Tävlingsbordet med vinnarsorten i högra hörnet, närmast kameran.  Gunilla Northman slog knock out på juryn i år igen med sina Vinbärsgömmor.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Årets segrare i Kretsloppshusets småkakstävling blev – samma person som förra året: den egna föreningens styrelseordförande Gunilla Northman med sina Vinbärsgömmor.

Annons

– Det kan tyckas lite märkligt men hon är ju så fantastiskt duktig! utbrister Christl Kampa-Ohlsson, i den tre man starka kakjuryn.

Uppgiften: att bland 16 tävlingsbidrag välja en värdig segrare och där satt de i flera timmar, avskilda från övriga gäster, smakade och bullade i sig och vände på varje aspekt: ekologiska ingredienser, smak, konsistens, kreativitet. Allt antecknades noga i protokollet.

Gunilla Northman använde 100-procentigt ekologiska ingredienser, vilket imponerade på juryn. Så även tvåan, Mona Lundgren i sina nöt- och mandelkakor, medan konsistensen var det starka kortet hos trean, Ingeborg Widegren, vars Törrevafler smälte i munnen, enligt juryn.

Det är tredje året Kretsloppshuset har småkakstävling och även om färre ställde upp i år – första året var det ett 60-tal – så var det fullt tillräckligt, tyckte Ulla-Britt Söderholm, som översåg kakbordet på övervåningen. Tidigare var det synd om juryn, menar hon.

– Att smaka på 60 kakor, det var ju inte hanterligt.

Där uppe kunde gästerna provsmaka och rösta fram sin egen favorit – många gjorde så och där var enigheten stor: Marianne Bergs chokladsnittar med chili vann folkets gunst.

Tävlingen lockar deltagare av varierande ålder. Särklass yngst var bästa kompisarna Ida Östling och Sandra Karlsson, båda 13, från Ås. De älskar att baka kakor och enligt deras mammor är skafferiet fullt hela tiden:

– Vi har mer än vi kan äta upp!

Mer läsning

Annons